NA NOVO

To pravi Logarjeva o sproščanju ukrepov (VIDEO)

Odslej novi način poročanja o številu hospitaliziranih ...
Fotografija: Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Danes je stopil v veljavo novi način poročanja števila bolnikov s koronavirusno okužbo, ki potrebujejo hospitalizacijo, in sicer ločeno za tiste, pri katerih je covid 19 primarna diagnoza, in za tiste, ki bolnišnično zdravljenje potrebujejo zaradi drugega stanja, a so hkrati tudi okuženi z novim koronavirusom. Prav tako od danes dalje lahko prebolevnost dokazujemo s hitrimi antigenskimi testi. O spremembah je v današnji izjavi spregovorila vodja vladne svetovalne skupine za covid 19 Mateja Logar

V ponedeljek so v 15.585 PCR-testih potrdili 11.810 okužb z novim koronavirusom, kar je 962 okužb manj kot prejšnji ponedeljek. Na navadnih oddelkih je zaradi covida 19 hospitaliziranih 391 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 116. »Upamo, da smo blizu vrha tega vala, morda bo zdaj sicer stanje nekoliko težje ocenjevati, ker se je spremenil režim testiranja. Toda v bolnišnicah še nismo na vrhu, stanje je še daleč od normalnega. Veliko bolnikov ima covid kot primerno diagnozo, številni pa so tudi tisti, ki imajo druge bolezni in dodatne težave zaradi covida. Število pacientov se je povečalo skoraj za sto. Vemo že, da ko se začnejo bolnišnice polniti, so kmalu polni tudi intenzivni oddelki,« pravi Logarjeva.

image_alt
Znano število okužb v zadnjem dnevu: odslej spremenjen protokol testiranja

Kot je na twitterju objavilo ministrstvo, je skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo 887. Od teh jih je na navadnih oddelkih 391 zaradi covida 19 in 364 s covidom 19, intenzivno terapijo pa zaradi covida 19 potrebuje 116 bolnikov. Poleg teh je na intenzivnem oddelku še 16 bolnikov s covidom 19.

Kaže, da se peti val nekoliko umirja, vseeno po mnenju Logarjeve o sproščanju ukrepov še ne smemo govoriti. »Države, ki so opustile ukrepe, imajo dobro precepljenost, zlasti v rizičnih skupinah. Omikron je seveda drugačen, pri večini povzroča prehlad z vročino, je manj prizadetosti pljuč, moramo pa se zavedati, da se lahko zaradi tega nekomu močno poslabša osnovna bolezen. V bolnišnico prihajajo bolniki s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom in drugimi boleznimi, ki se jim stanje poslabša zaradi okužbe. Tudi omikron lahko zahteva bolnišnično zdravljenje, morda na nekoliko drugačen način kot druge različice in tega ne smemo podcenjevati.« Po njenem mnenju bi se o sproščanju lahko začeli pogovarjati šele čez dva tedna, če seveda spet ne preseneti kakšna nova različica koronavirusa.

Potegnili ročno zavoro

Logarjeva je o spremembi protokola testiranja (odslej je dokazovanje prebolevnosti mogoče že s hitrim antigenskim testom) povedala, da so slovenski laboratoriji močno preobremenjeni. Ob vseh testih za covid vzdržujejo še vso drugo diagnostiko. »Ocenjujemo, da je občutljivost hitrih testov dovolj visoka, da lahko v trenutnih razmerah zamenjajo PCR-testiranje. Ko se bo stanje umirilo, bomo verjetno prešli nazaj na PCR testiranje.« Na PCR lahko posameznika še vedno napoti osebni zdravnik, še zlasti ko gre za skupine, pri katerih bi se lahko razvil težji potek bolezni, prav tako so med izjemami tudi nosečnice in otroci. »Za tiste, pri katerih je pričakovati zgolj prehlad, za zdaj zadostujejo hitri testi.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije