PLAZMA

V UKC nov način zdravljenja covida: rezultati spodbudni

Covidnemu bolniku s pljučnico se je po tovrstnem zdravljenju klinično stanje izboljšalo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen

Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so za STA potrdili, da so pred nekaj dnevi izdali prvi enoti plazme za zdravljenje covidnega bolnika. S klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so jih nato obvestili, da se je covidnemu bolniku s pljučnico po tovrstnem zdravljenju klinično stanje izboljšalo.

Na zavodu za transfuzijsko medicino so sicer od začetka julija do zdaj opravili 280 odvzemov krvi oziroma plazme pri ljudeh, ki so preboleli covid 19.

Za zdravljenje covidnih bolnikov imajo pripravljenih 80 enot hiperimunske plazme, ki vsebujejo dovolj t. i. nevtralizacijskih protiteles. Pri tem pa so za STA pojasnili, da za vse odvzete enote še nimajo opravljenih potrebnih testiranj.

Zdravljenje s prebolevniško plazmo ima 100-letno zgodovino, z njo so v obdobju pred cepivi zdravili nalezljive bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice, mumps, pa tudi gripo. V zadnjem obdobju pa so s plazmo pomagali tudi bolnikom z ebolo in mersom, ki ga prav tako povzroča koronavirus, zato so ponekod po svetu bolnikom v fazi prebolevanja covida 19 v bolnišnicah začeli dajati plazmo tistih bolnikov, ki so že preboleli to bolezen. Želeli so namreč, da bi protitelesa iz prebolevniške plazme nevtralizirala virus pri bolniku, da se ta več ne bi širil, na ta način pa bi bolnik lažje prebolel covid 19.

Različne študije sicer še niso dale enovitega odgovora o varnosti in učinkovitosti zdravljenja covida 19 s plazmo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas