DOM ZA OSTARELE

V Tržiču upokojenci komunicirajo prek skypa (FOTO)

Obisk na daljavo navdušuje upokojence. Zaposleni poskrbijo, da so varovanci čim več na zraku.
Fotografija: Navdušeni so nad moderno tehnologijo. FOTOGRAFIJE: Dom Petra Uzarja
Odpri galerijo
Navdušeni so nad moderno tehnologijo. FOTOGRAFIJE: Dom Petra Uzarja

Mnogi stanovalci domov za ostarele so v teh dneh zaradi prepovedi obiskov verjetno v veliki stiski, predvsem osamljeni. Prav tako so za njih zaskrbljeni njihovi svojci, saj se bojijo, da zaradi kroničnega pomanjkanja osebja te dni ne dobijo dovolj pozornosti. A v domu za ostarele Petra Uzarja v Tržiču so se tega problema lotili nekoliko drugače in njihovi stanovalci se kljub prepovedi obiskov lahko vidijo s svojimi.
Osebje doma svojce prek družabnih omrežij obvešča, da je s stanovalci vse v redu in da jim nič ne manjka.
Osebje doma svojce prek družabnih omrežij obvešča, da je s stanovalci vse v redu in da jim nič ne manjka.

Od nedelje imajo namreč možnost pogovora prek skypa, spletnega omrežja, ki omogoča videoklic oziroma konferenčni klic za kar pet ljudi naenkrat.

Kot nam je povedala Karmen Klančnik Pobežin, kulturna animatorka v domu Petra Uzarja, te dni pa neuradna vodja komuniciranja med stanovalci in njihovimi najdražjimi, je zanimanje izjemno in zelo narašča. »Prvi dan smo imeli samo en klic, drugi dan tri, danes pa imamo že čakalno vrsto. Vsi bi radi klicali! Upam, da ne bo treba uvesti časovnih omejitev, to je res odlična rešitev za te dni. Naši stanovalci so navdušeni, saj vidijo svoje otroke in vso družino, ki se zbere pred zaslonom. No, pa tudi drugače nihče pri nas ni prav posebno slabe volje, kar dobro smo vsi skupaj sprejeli te ukrepe in prepoved obiskov,« pove Klančnik Pobežinova.

Poleg možnosti pogovorov po skypu so v domu ves čas od prepovedi obiskov na vse načine obveščali svojce, kako je s stanovalci, tako so na profilu na facebooku objavljali fotografije in sporočila, da je z njimi vse v redu in da se imajo lepo, svojci pa so nad objavami navdušeni, saj so lahko le tako videli svoje starše oziroma sorodnike. Pred nekaj dnevi so, na primer, napisali: »Naši stanovalci se v domu, kljub temu da nimajo obiskov, dobro počutijo. Veliko smo v parku na sončku, igramo tombolo, rešujemo kvize, treniramo možgane in telovadimo ali pa se družimo ob kavici.«
Direktorica Karmen Arko je zagotovila, da se lahko ostareli kljub prepovedi vidijo s svojimi.
Direktorica Karmen Arko je zagotovila, da se lahko ostareli kljub prepovedi vidijo s svojimi.

Kot nam potrdi direktorica doma Petra Uzarja Karmen Arko, ki te dni dela od doma in na veliko uporablja skype, so stanovalci in osebje vsi v redu in so brez težav sprejeli ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. »Najtežje je prepoved obiskov in izhodov sprejelo nekaj stanovalcev, ki so bili navajeni, da so vsak dan hodili ven na kavo in se družili. A tudi ti so zdaj pomirjeni, saj so sami ugotovili, da je to samo dobro za njih in druge. Poleg njih imamo stanovalce, ki živijo samo za obiske svojih, ki nekateri prihajajo vsak dan. Zato smo iskali možnost, da bi vsem olajšali življenje in skype se je res izkazal za odlično potezo,« je povedala.

Velikih težav pri prepovedi stikov s svetom ni bilo, vse ukrepe so lepo sprejeli. Tudi tistega, ko so jih zaprosili, naj svojim ne prinašajo več hrane in drugih stvari v vrečkah, ki so jih potem pustili pred vrati in prosili osebje, naj jih izroči stanovalcem. »Zdravje nam je na prvem mestu, zato bodo morali različni priboljški malo počakati. Z vrečkami bi lahko vnesli virus v notranjost, zato smo to poskušali preprečiti,« je še povedala Karmen Arko.
Zagotovila je, da strogo upoštevajo vse ukrepe, da se zadnje tri dni ne družijo več, ampak samo še po dva ali trije, in da se tudi hranijo ne več skupaj, ampak so obroke preusmerili na oddelke.


»Smo pa poskrbeli, da so naši stanovalci čim več zunaj, na sončku v našem prelepem parku, kjer imamo tudi sadna drevesa, cvetlične in zelenjavne grede in zelišča pa tudi poligone za vadbo. Zaradi vsega tega so dobre volje in pomirjeni. Poskrbimo še, da so vsak dan zunaj naši stanovalci z demenco.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije