STATISTIČNI PODATKI

V tej občini imajo Slovenci najvišji dohodek

Povprečni dohodek na prebivalca v Sloveniji je bil 2019 višji kot leto prej.
Fotografija: V občini Trzin je povprečni bruto dohodek na prebivalca 17.423 evrov. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
V občini Trzin je povprečni bruto dohodek na prebivalca 17.423 evrov. FOTO: Pixabay

Dohodki prebivalcev Slovenije so bili leta 2019 nominalno od 6,2 do 7,2 odstotka višji kot leta 2018. Na ravni občin so bili najvišji v občinah Trzin in Šmarješke Toplice, najnižji v občinah Kuzma in Hodoš. Na ravni regij so bili najvišji v osrednjeslovenski, najnižji pa v pomurski regiji, je sporočil državni statistični urad (Surs).

Leta 2019 je povprečni letni bruto dohodek na prebivalca znašal 13.298 evrov, povprečni letni neto dohodek pa 10.252 evrov. Prvi je bil v primerjavi z letom pred tem višji za 836 evrov, drugi pa za 686, so ta teden objavili statistiki.

občina
občina


Dohodki prebivalcev Slovenije so bili v letu 2019 na ravni države višji kot v prejšnjem letu, in sicer nominalno od 6,2 odstotka (mediana bruto dohodka prebivalcev) do 7,2 odstotka (povprečni neto dohodek na prebivalca), realno pa od 4,5 odstotka do 5,5 odstotka.

občina
občina


Povprečni neto dohodek na prebivalca je bil najvišji v občini Trzin, kjer je znašal 13.069 evrov. Po drugi strani je bil najnižji povprečni neto dohodek na prebivalca v občini Kuzma, in sicer 5936 evrov. Povprečni bruto dohodek na prejemnika je bil najnižji v občini Hodoš.

občina
občina


Na prvih deset mest po višini povprečnega neto dohodka na prebivalca so se v letu 2019 uvrstile občine Trzin, Šmarješke Toplice, Rečica ob Savinji, Mežica, Kranjska Gora, Log - Dragomer, Ankaran, Ljubljana, Škofljica in Vodice.

občina
občina


Na zadnjih deset mest pa so se uvrstile občine Kuzma, Rogašovci, Grad, Apače, Hodoš, Sveta Ana, Solčava, Osilnica, Cankova in Cerkvenjak.

Na ravni občin je bil najvišji povprečni neto dohodek na prebivalca 27 odstotkov višji, najnižji pa 42 odstotkov nižji od državnega povprečja. Višji od slovenskega povprečja je bil v 55 občinah.

Pri dohodkih prejemnikov je bila razlika manjša. Najvišji povprečni neto dohodek na prejemnika je bil 29 odstotkov višji od slovenskega povprečja, najnižji pa 28 odstotkov nižji od slovenskega povprečja. Višji od slovenskega povprečja je bil v 57 občinah.

Na ravni statističnih regij sta bila povprečni bruto in neto prejeti dohodek na prebivalca in prejemnika dohodka v 2019 najvišja v osrednjeslovenski regiji, najnižja pa v pomurski.

V osrednjeslovenski regiji je bil najvišji povprečni neto dohodek na prebivalca devet odstotkov višji od slovenskega povprečja, medtem ko je bil v pomurski regiji nižji 15 odstotkov. Pri povprečnih neto dohodkih na prejemnika je bila razlika nekoliko manjša, najvišji je bil deset odstotkov višji od slovenskega povprečja, najnižji pa 14 odstotkov nižji, še kažejo podatki statistikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije