EPIDEMIOLOŠKA SLIKA V ZADNJEM TEDNU

V teh slovenskih občinah koronaštevilke v nebo

V nekaterih (manjših) občinah ogromen tedenski prirast okužb.
Fotografija: V zadnjem tednu so se občine glede na prirast okužb odrezale zelo različno. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V zadnjem tednu so se občine glede na prirast okužb odrezale zelo različno. FOTO: Jure Eržen, Delo

Epidemiološke razmere v državi se izboljšujejo, ukrepi se sproščajo, epidemiologi naj bi vladi predlagali konec epidemije, ne pa tudi sprostitve vseh ukrepov. Kljub temu razloga za pretirano veselje in predvsem za preveliko sprostitev ni, v nekaterih občinah se je namreč v zadnjih dneh število okužb močno povečalo.

Glede na tedenski prirast okužb (s primerjavo zadnjih sedmih dni s prejšnjimi sedmimi dnevi vidimo, v katerih občinah število potrjenih primerov še vedno narašča in v katerih jim uspeva trend obrniti navzdol) se je v zadnjih sedmih dneh epidemiološka slika v naslednjih občinah poslabšala za več kot 500 odstotkov: Hodoš, Šalovci, Kuzma, Rogatec, Beltinci, Odranci, Sveti Tomaž, Gornja Radgona, Sveta Ana, Selnica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju, Črna na Koroškem, Mežica, Rečica ob Savinji, Prebold, Kozje, Škocjan, Velike Lašče, Log - Dragomer in Idrija. Ob tem velja omeniti, da gre večinoma za manjše občine z manjšim številom prebivalcev, zato relativno manjše število novih okužb v primerjavi z večjimi občinami bolj vpliva na delež tedenskega prirasta okužb.

image_alt
Včeraj pozitivnih manj kot 200, delež pozitivnih 6,4 odstotka


V Železnikih so v zadnjem tednu v primerjavi s tednom prej potrdili za 400 odstotkov več okužb, sledijo Gornja Radgona (+214,3 %), Dravograd (+200,0 %), Gorje (+150,0 %), Radeče (+150,0 %), Brežice (+108,3 %), za 100 odstotkov pa se je število okuženih povečalo v občinah Miklavž na Dravskem polju, Majšperk, Velika Polana in Tabor.

Med občinami, kjer se je tedenski prirast najbolj zmanjšal pa so Križevci, Šentjernej, Preddvor, Apače – v teh imajo 100-odstotni upad okužb.

Kako pa je v mestnih občinah? Ljubljana (−21,6 %), Maribor (+11,9 %), Kranj (−21,7 %), Koper (+13,6 %), Celje (−58,5 %), Novo mesto (-21,4 %), Velenje (−21,4 %), Nova Gorica (−16,7 %), Ptuj (−33,3 %), Murska Sobota (−58,3 %) in Slovenj Gradec (−75,0 %). 

Potrjeni primeri v Sloveniji po občinah v zadnjih sedmih dneh:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije