PREIMENOVANJE TITOVE CESTE

V strahu pred maščevanjem naj bi umikali podpise

Objavljeno 26. maj 2020 15.32 | Posodobljeno 26. maj 2020 15.32 | Piše: Oste Bakal

Radenčani včeraj izročili peticijo županu Romanu Leljaku. Ta bi jo zdaj namesto v Ulico Anteja Šarića preimenoval v Cesto slovenske osamosvojitve.

Župan Roman Leljak vztraja pri preimenovanju. FOTO: Oste Bakal
O tem, da je v Radencih razgrelo strasti napovedano preimenovanje Titove ceste, smo že poročali. In prav zaradi citiranja župana Romana Leljaka nam včeraj zjutraj, po naključju na nekdanji dan mladosti, ni bilo omogočeno, da bi se v občinski stavbi udeležili predaje peticije s 501 podpisom, ki jo je prinesla delegacija nasprotnikov preimenovanja. Po nekaterih podatkih je bilo podpisov še več, a naj bi jih nekateri v zadnjem trenutku preklicali, menda v strahu pred maščevanjem.

image
Včeraj so na občini predali podpise.
Leljak jim je namreč že vnaprej prek družabnih omrežij sporočil, da bo razočaran, »če se bodo med podpisniki našli učitelji, vzgojitelji, pedagogi in preostali, ki bi morali imeti jasno stališče do vseh totalitarnih režimov. Bomo videli. Celotno dogajanje bo javno, objavljeni bodo vsi seznami. Nikomur se ne bo nič prikrivalo.«
 

Obljubljajo demonstracije


Kot je v imenu ljudi, ki so prinesli 37 podpisanih listov, ter njihovih zahtev povedal Franc Vukajč, Radenčani odločno nasprotujejo vsakršnemu spreminjanju imena Titove ceste: »Občani novejšega dela Radencev, kjer živi 1500 ljudi, so se spontano odzvali na vaš predlog in ogorčeno podpisovali peticijo, ki je namenjena vam kot pobudniku preimenovanja in hkrati vsem občinskim svetnikom. Zato prosim, da jo oddate v najkrajšem možnem času tudi njim! Ob tem bi vas rad opozoril, da je seznam in vsi podpisi vseh občanov opremljen s klavzulo Uradna tajnost v skladu s tovrstno zakonodajo. Z vaše strani se je namreč že pojavil primer objave dela podpisov občanov na FB, kar ocenjujem kot neprimerno dejanje, ki se ne sme ponoviti! Naša velika, goreča želja, oprostite, zahteva, je, da ne spreminjate zgodovinskih dejstev na način, da grobo posegate v obstoječe stanje, ime Titove ceste v našem naselju. Župan, tukaj pred novinarji bi radi še enkrat poudarili, da ne gre za politično motivirano peticijo, ampak za našo ulico, v kateri živimo že več kot 50 let! Nas je vsaj 500 in bo nas 1500 ali več, če bo treba braniti tudi vse naše druge ulice s predznakom partizanskega boja (Pionirska, Ulica Pohorskega bataljona, Kidričevo naselje) z referendumom, nepokorščino, demonstracijami, dokler ne dosežemo vašega odstopa, gospod župan.«
 

Za Radence spremni


Potem ko je menda nekoliko pregledal seznam nasprotnikov preimenovanja Titove ceste, se je Leljak spet oglasil na facebooku ter zapisal, da je med njimi nekaj podpisnikov iz občin Tišina oz. Gornja Radgona.

»Nekateri tudi živijo na dveh naslovih. Sprejem peticije razumem kot mnenja občanov, ki jih lahko podajo v skladu z javnim pozivom do 27. 5. 2020. Sprejeli pa smo več kot 500 podpisov občanov Radencev, ki pa so navedli tudi, da se s preimenovanjem strinjajo. Javni poziv ima namen preveriti mnenje občanov. V izogib vsem nadaljnjim nepotrebnim kreganjem smo danes sprejeli odločitev, da bomo spremenili predlog odloka. Poklical sem vse koalicijske partnerje. Ulica bi tako nosila ime Cesta slovenske osamosvojitve. Na tej cesti, na križišču z Ulico pohorskega bataljona, je izgubil življenje tudi naš domačin g. Gaube (Alojz Gaube, op. p.) z Janževega vrha. Cesta bo nosila ime v spomin na čas, ko je naša država postala samostojna in neodvisna. V primeru, da se bo tudi temu predlogu nasprotovalo, bom prvi podpisnik, da se izvede referendum,« je napisal Leljak, ki ga je očitno presenetilo takšno število podpisov nasprotnikov preimenovanja Titove ceste v Ulico Anteja Šarića.
Vse pa kaže, da bo tudi za novo varianto potreben referendum, kajti čeprav nihče nima nič proti Cesti slovenske osamosvojitve, ki jo zdaj predlaga Leljak, je nasprotna stran neizprosna.

501 podpis je na peticiji.

Pod nobenim pogojem ne dovolijo, da bi iz Radencev izginila Titova cesta. Do nasprotnikov kakršnega koli preimenovanja Titove ceste so še posebno kritični nekateri »podporniki« župana Leljaka iz sosednje Hrvaške, ki menda na družabnem omrežju že pozdravljajo s pozdravom, ki je pri njih še bolj ko ne prepovedan: Za Radence spremni. 
Deli s prijatelji