V NOVI GORICI CEPILI MIMO VRSTE

Beovićeva: Teža okuženih se premika s starejše populacije na mlajše (VIDEO)

Pristojni predstavili trenutno epidemiološko sliko in najnovejše spremembe.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Leon Vidic, Delo

V sredo je bilo v Sloveniji odkritih nekoliko manj okužb kot v torek, ko so jih potrdili 1.850. S PCR-testi so potrdili 1.144 novih okužb, testiranih je bilo 4.958 oseb. Delež pozitivnih pri PCR-testih znaša 23,1 odstotka. Opravili so 8.639 hitrih testov in potrdili 372 okužb. Delež pozitivnih pri hitrih antigenskih testih je bil 4,3 odstotka, poroča sledilnik covida 19. V bolnišnicah se je zdravilo 1.106 bolnikov, umrlo je 23 ljudi.

Trenutno je v Sloveniji aktivnih 17.618 primerov, cepilo pa se je že več kot 51.000 ljudi. 

Na dopoldanski novinarski konferenci z začetkom ob 10. uri so sodelovali vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

image_alt
Janša delil krvavi posnetek: »Si predstavljate, da bi se to zgodilo v Ljubljani?« (VIDEO)


Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma dejala, da se zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Obalno-kraški in Zasavski regiji ukinjajo pretekli teden sproščene izjeme vezane na ponudbo in prodajo blaga in storitev, obratovanje žičniških naprav, ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev. Po novem se dovoli prodaja nogavic in perila.

Koroška regija je po njenih besedah tista, ki je najboljša in bi glede na kriterije lahko bila oranžna, a ker pogoji na državni ravni niso izpolnjeni, za zdaj ostaja rdeča.

Beovićeva: Teža okuženih se premika s starejše populacije na mlajše

Bojana Beović je dejala, da je epidemija v Sloveniji še vedno v polnem razmahu. V zadnjih nekaj dneh sicer opažajo posamezna izboljšanja: manjše število bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego. Zmanjšalo se je število sprejemov iz domov starejših občanov.

Število hospitaliziranih stanovalcev DSO se je po besedah vodje svetovalne skupine znižali s 150 do 170 na 70. K temu prispevata velika prekuženost stanovalcev (več kot polovica je covid 19 prebolela) in cepljenje, dodaja Beovićeva. Teža okuženih se po njenih besedah premika s starejše populacije na mlajše.

»V primerjavi z ostalimi evropskimi državami, ki so sprejemale primerljive ukrepe, bi pričakovali, da bi bila krivulja epidemije v Sloveniji nižja. Vzroki so številni. Gre za dogajanje v družbi, ki ga je težko spreminjati,« je dejala Beovićeva. Vnovično zapiranje šol in vrtcev v dveh regijah, ki sta po novem črni, bi bilo po mnenju infektologinje neprijetno.

Inšpekcijski nadzori v polnem teku

Inšpektorica Deana Potza je dejala, da je bilo od 18. do 24. 1. opravljenih 3.740 nadzorov vseh inšpekcijskih organov, določenih v PKP 7. Izrekli so 34 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril ter 126 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1.047 nadzorov, izrekel pa devet prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških, 70 opozoril in 10 upravnih ukrepov. V gostinstvu je bilo opravljenih 149 nadzorov, izrečenih pa pet prekrškovnih sankcij in skupno devet opozoril.

image_alt
Preiskujejo smrt po cepljenju proti covidu 19


Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo 387 nadzorov, izrečene pa štiri prekrškovne sankcije, poleg tega pa še 22 opozoril in dve prepovedi dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah so opravili 316 nadzorov in izrekli 30 opozoril, v večstanovanjskih stavbah 195 nadzorov in 16 opozoril.

Prioriteta še naprej ostaja nadzor nad izvajanjem cepljenja proti covidu 19. Pri 51 zavezancih je cepljenje potekalo v skladu z nacionalno strategijo. Pri ZD Nova Gorica je bilo ugotovljeno, da so cepili osebe, ki niso v prednostnih skupinah strategije.

Policisti povprečno opravili 2.250 nadzorov dnevno

Pečjak je razkril, da so policisti od 21. do 27. 1. opravili nadzore na 15.573 krajih, kjer so preverjali izvajanje določb vladnih odlokov, to je v povprečju 2.250 nadzorov dnevno. Na vseh mejnih točkah so izdali 6.851 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 59 odstotkov več kot teden dni poprej. 

Največ napotitev v karanteno na domu je bilo vročenih osebam, ki so pripotovale iz BiH (4.297), Kosova (813), Hrvaške (458), Srbije (355), Severne Makedonije (323) in Nemčije (209). Na meji je bilo zavrnjenih 178 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit.





Vlada bo predvidoma danes odločila o tem, kako naj poteka pouk v prihodnjem tednu. Odločitev bodo sporočili na popoldanski novinarski konferenci, ki jo bomo spremljali v živo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije