POZOR

V spletnem kalkulatorju boste lahko preverili, ali ste upravičeni do energetskega dodatka

Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov, za enostarševske 200 evrov, za samske pa 200 evrov.
Fotografija: Nas tudi doma čaka mrzla zima? FOTO: Jevtic, Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nas tudi doma čaka mrzla zima? FOTO: Jevtic, Getty Images/istockphoto

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo v torek predstavilo spletni kalkulator, ki bo deloval na spletni strani gov.si in na katerem si bodo lahko posamezniki izračunali, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. 

Kot so danes sporočili z ministrstva, bodo v torek v prostorih ministrstva v Ljubljani predstavili kalkulator za izračun energetskega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

Dodatek bo za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

Dodatek bo izplačan najpozneje v novembru oz. po izdaji prve odločbe do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, veljavne kadarkoli v obdobju od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023, določa zakon. Denarno socialno pomoč in varstveni dodatek, kot so predstavniki ministrstva povedali ob sprejemanju zakona v DZ, prejema okoli 63.000 gospodinjstev, v katerih živi okoli 103.000 ljudi, do dodatka pa bo upravičenih še okoli 13.500 invalidov.

Ministrstvo želi, tudi s pomočjo spletnega kalkulatorja, v sistem privabiti čim več ljudi, ki bi bili do dodatka upravičeni, a v sistem trenutno niso vključeni.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas