IZGON DIPLOMATOV

V SMC so zaskrbljeni

Koalicija o izgonu ruskih diplomatov iz države ni enotna. 
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Koalicija je danes razpravljala o napadu z živčnim strupom v Veliki Britaniji in pobudi za izgon ruskih diplomatov. Medtem ko zunanji minister Karl Erjavec, ki bo v četrtek o tem obvestil vlado, razloga za ukrepanje ne vidi, pa so v SMC zaskrbljeni. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer meni, da so dogodki v Angliji vredni obsodbe.

Na pobudo za izgon ruskih diplomatov, ki se ji je pridružilo več članic EU, se Slovenija ni odzvala. Erjavec bo v četrtek vladi o tem podal celovito informacijo, pri čemer je napovedal, da izgona ruskih diplomatov ne bo predlagal, saj »zadeva ni razčiščena«. Tudi prvak SD Dejan Židan pri ukrepanju Slovenije svetuje previdnost.

Cerar odpovedal obisk v Rusiji

Vendar v koaliciji o teh vprašanjih očitno niso povsem enotni. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po srečanju koalicijskih partnerjev v izjavi novinarjem spomnila, da je premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, na srečanju Evropskega sveta glasoval za skupno odločitev oziroma obsodbo dogodkov v Veliki Britaniji. Prav tako je Slovenija glasno podprla odločitev Nata, premier je tudi odpovedal svoj uradni obisk v Rusiji, je še spomnila Kustec Lipicerjeva.

Tako pričakuje, da bo minister Erjavec vlado v četrtek obvestil o tem, kaj se dogaja. Kakšna bo diplomatska, politična poteza oziroma odgovor Slovenije, Kustec Lipicerjeva ne napoveduje, pričakuje pa, da jo bodo na vladi sprejeli in da jo bo Erjavec natančno pojasnil ter argumentiral.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije