KULINARIKA

V Šmartnem kulinarika iz vse Slovenije

Konec meseca na prireditvi Brda in vino pričakujejo 30 restavracij in 37 briških vinarjev. Vinarsko-kulinarični dogodek vsako leto pripravita Agencija Marica in Hotel San Martin.
Fotografija: Lani je bil na prireditvi tudi tun, ki ga je chef Tadej Gašparin (Restavracija Pikol) vešče razrezal in razdelil med obiskovalce.
Odpri galerijo
Lani je bil na prireditvi tudi tun, ki ga je chef Tadej Gašparin (Restavracija Pikol) vešče razrezal in razdelil med obiskovalce.

Te dni se v Šmartnem že pospešeno pripravljajo na novega v nizu imenitnih kulinaričnih dogodkov Brda in vino, ki v slikovito briško vasico prihaja konec meseca. V soboto, 27. aprila, popoldne bodo šmartenske gase zasedle ekipe iz 30 domačih in gostujočih restavracij, gastronomska razvajanja pa bodo dopolnili še izdelki 37 briških vinarjev.
Lani je bil na prireditvi tudi tun, ki ga je chef Tadej Gašparin (Restavracija Pikol) vešče razrezal in razdelil med obiskovalce.
Lani je bil na prireditvi tudi tun, ki ga je chef Tadej Gašparin (Restavracija Pikol) vešče razrezal in razdelil med obiskovalce.

»Če je še pred nekaj leti veljalo, da gre za predvsem vinski dogodek, namenjen poznavalcem in ljubiteljem vin, je festival v zadnjih letih pridobil nove razsežnosti. Napredoval je na vinskem kot tudi kulinaričnem področju ter prerasel v največji eno-gastronomski dogodek v Brdih,« so zapisali organizatorji, mi pa lahko brez pretiravanja dodamo, da je v Šmartnem sčasoma nastal eden najbolj dovršenih vinarsko-kulinaričnih dogodkov v Sloveniji.
Sebastjan Mavrič iz Hiše Marica, ki skupaj s Hotelom San Martin poskrbi za imeniten gastronomsko-enološki festival.
Sebastjan Mavrič iz Hiše Marica, ki skupaj s Hotelom San Martin poskrbi za imeniten gastronomsko-enološki festival.

Patricija Pirih iz KTD Kolo je pojasnila, da bodo letos lokalnemu konceptu dodali »uporabo biorazgradljivih materialov pri postrežbi hrane. Smo prireditev, ki je prijazna do narave.« Vse niti prireditve, ki ji ni para daleč naokoli, v rokah držijo Hiša Marica, ki jo vodita Eva in Sebastjan Mavrič, Hotel San Martin iz Šmartnega ter KTD Kolo.

Tudi letos so v Šmartno povabili odlične kuharje, med njimi ekipo ljubljanske Restavracije Strelec, ki jo vodi Igor Jagodic, slovenski chef leta po izboru vodnika Gault&Millau. Tu bo še celjska Galerija okusov z Luko Gmajnerjem in Markom Magajno, kot že nekaj let doslej pa v Brda prihaja Gostilna Resje, za katero skrbi eden inovativnih bohinjskih chefov Jože Godec.

Na ulicah slikovitega kraja bodo stregli še dobrote iz dolenjske Hiše Fink in Gostilne Repovž, tu bodo zbrane jedi iz solkanske Ošterije Žogica, novogoriške restavracije Tiffany in piranske Stare gostilne. Prav tako v Šmartnem pričakujejo ekipi iz bližnje Vile Vipolže, ki si je nadela ime Kruh in vino, ter sladke dobrote iz Vile Prešeren, ki vsako leto poskrbi za znamenite kremne rezine, če omenimo samo nekatera od kulinaričnih imen.
Takšne so gase, ko jih zavzame festival Brda in vino. fotografije: Igor Mali
Takšne so gase, ko jih zavzame festival Brda in vino. fotografije: Igor Mali

In vinska ponudba? Tudi to bodo krojila številna znana imena iz Goriških brd, denimo Movia, Medot, Valter Sirk, Radikon, Reja, Ščurek, Valentinčič, Emeran Reya, Radikon, konzorcij Uou ...
Ponudbo hrane in pijače, ki jo bodo gostje 27. aprila lahko pokušali od poldneva pa vse do 19. ure, bo dopolnil še kulturno-zabavni program.

Ni odveč zapisati, da je število vstopnic omejeno, saj organizatorji vsako leto poskrbijo tudi za to, da je na slikovitih ulicah Šmartnega vselej ravno pravšnje število ljubiteljev dobre hrane. Še cena vstopnic za festival vina in kulinarike: odrasli bodo za vstop na ulice, polne dobrot, odšteli 60 evrov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije