V službi neprekinjeno 336 ur!

Elektro operaterji izolirani, hrano jim puščajo pred vrati. Delajo v turnusih, kratkočasijo se z namiznim fuzbalom.
Fotografija: V službi so izolirani dva tedna. FOTO: Eles
Odpri galerijo
V službi so izolirani dva tedna. FOTO: Eles

V minulih dneh, ki postajajo tedni, se je delovni ritem za marsikoga upočasnil ali kar prekinil; v nekaterih drugih poklicih pa so napeli svoje sile še bolj kot sicer. Ob zdravstvenem osebju in drugih akterjih, ki pod žarometi javnosti bijejo boj s pandemijo, se v ozadju za ohranitev normalnih razmer trudijo številni ljudje v senci.
Električarji so v izolaciji, da imamo preostali nemoteno elektriko. FOTO: Roman Šipić
Električarji so v izolaciji, da imamo preostali nemoteno elektriko. FOTO: Roman Šipić

Mednje spadajo tisti, ki bdijo nad srcem slovenskega elektroenergetskega sistema – to so operaterji v Republiškem centru vodenja (RCV), ki skrbijo, da je prenos elektrike zanesljiv in da naša življenja ne zastanejo še bolj, kot so. Kajti brez elektrike ne znamo več živeti.
 

Nihče ven, nihče noter – razen zdravnika


V RCV je nujna stalna 24-urna prisotnost operaterjev, da sta zagotovljena neprekinjen nadzor in vodenje obratovanja prenosnega sistema. »Če ne bi nadzirali sistema, bi prišlo do večjih težav z izpadi električne energije v slovenskem elektroenergetskem sistemu,« posledice pojasnjuje Katja Fašink iz Elesa. Turnus enega člana traja pol dneva: »Če je operater v ponedeljek v dnevni izmeni (7.–19. ure), je praviloma v torek v nočni izmeni od 19. do srede do 7. ure, nato je znova v dnevni izmeni v petek,« njihov delovni teden opisuje Fašinkova. Ekipa je malo večja, da se v normalnih razmerah lahko člani ukvarjajo še z drugimi nalogami, a zdaj razmere niso normalne.


Protokol, ki zagotavlja delovanje RCV, je zelo specifičen, pripravljen pa je bil za točno to situacijo, navajajo v Elesu ter dodajajo: »S takšno oziroma podobno situacijo se sicer v zgodovini delovanja Elesa še nismo srečali.« Varnostni protokol po novem narekuje, da so ekipo šestih operaterjev pred desetimi dnevi popolnoma osamili za 14 dni. Ekipa je hermetično zaprta na delovnem mestu – če kdo meni, da je dolgočasno biti doma, si lahko zgolj predstavlja, kako bi se soočil z dvotedensko izolacijo v službi, zaprt v svojem nadstropju. Tako zdaj živi pol ducata operaterjev v RCV: nihče ne gre ven, nihče tudi ne pride noter – razen po potrebi zdravnik.


»Hrano in druge potrebščine jim vsak dan dostavljamo puščamo pred vrata nadstropja RCV,« rutino za šesterico opisuje Fašinkova. V nadstropju RCV imajo vse potrebno za civilizirano dvotedensko bivanje: od kuhinje, prhe do postelje. Ob službenem nadziranju številnih zaslonov ter spanju nimajo kaj dosti manevrskega prostora ali zabavnih službenih vsebin: »Sprostijo se z igranjem namiznega nogometa, kadar jim seveda čas dopušča,« pove Fašinkova.
 

Polna pooblastila za hitro ukrepanje


Operaterji imajo zaradi omejenega časa za odločanje polna pooblastila za izvedbo kakršnih koli ukrepov, da bi preprečili širjenje motenj ali razpad sistema. In če so evropske meje sicer zaprte, so pri električnem sistemu sila povezane; na Elesu poudarjajo pomen mednarodne koordinacije: »Z drugimi evropskimi sistemskimi operaterji smo konstantno v kontaktu pri pripravi preventivnih ukrepov.«


Sicer pa ekipa iz RCV še zdaleč ni edina, ki nenehno skrbi za našo elektriko: ob njih 24 ur na dan delajo kolegi v treh območnih centrih vodenja (a po manj strogih varnostnih protokolih), v pripravljenosti za popravila pa so še drugi. Sicer se v tem obdobju vzdrževalne ekipe v delovnem času močno zmanjšane in opravljajo zgolj nadzorne funkcije ter manjša vzdrževalna dela, pojasnjuje Fašinkova: »Preostali pa so v pripravljenosti, če bi bili potrebni posegi na omrežju zaradi morebitnih izrednih dogodkov.« Tako kopica strokovnjakov skrbi, da vsa informacijska tehnologija, telekomunikacije, zaščitne naprave in vse druge komponente električne verige, ki se konča pri nas doma, ostaja nemoteno povezana. Na njenem čelu pa bdi ducat operaterjev, ki skrbijo, da težki trenutki niso še težji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije