BOJIJO SE KATASTROFE

Hrvaški mediji: Plenković mora prepričati Janšo, da nas ne dajo na rdeči seznam

Objavljeno 10. julij 2020 08.31 | Posodobljeno 10. julij 2020 14.46 | Piše: STA, T. V.

Premierja se bosta na Otočcu pogovarjala tudi o arbitraži.

Hrvaška se boji katastrofe, če bi jo Slovenija uvrstila na t. i. rdeči seznam. FOTO: Marko Feist
Na Otočcu se bosta osrečala premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. Po napovedih bosta govorila o odnosih med državama, skupnem boju proti covidu 19 in drugih aktualnih temah.

Predvidoma ob 15. uri bosta premierja po srečanju dala izjavo za javnost. Prenos izjave bomo prenašali tudi na naši spletni strani.Slovenija je pred dnevi Hrvaško dala na rumeni seznam, številni strokovnjaki pa menijo, da bi jo moral uvrstiti na rdeči seznam nèvarnih držav. »Za že tako slabšo turistično sezono bi bila prava katastrofa, če nas Slovenija da na rdeči seznam. ​Plenković bi se moral danes z Janšo dogovoriti, da se to ne zgodi,« piše hrvaški Index.

image
Novi podatki o kazalniku NIJZ, ki pove, kako varna je neka država. Primerjali smo Slovenijo in Hrvaško. FOTO: A. L.

Plenković v Slovenijo prihaja nekaj dni po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, na katerih si je s prepričljivo zmago svojega HDZ zagotovil nov mandat na čelu hrvaške vlade.

To bo prvo dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo večkrat slišala po telefonu. Razmere glede koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 91 novih okužb. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav.

Arbitraža ohladila odnose

Odnose med državama med drugim zaznamuje vprašanje meje, ki jo je pred tremi leti določilo arbitražno sodišče. Slovenija vztraja, da je treba odločitev sodišča uresničiti, Hrvaška pa temu nasprotuje.

Zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe so se odnosi med sosednjima državama ter partnericama v EU in zvezi Nato v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sestal tedanji premier Miro Cerar. So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović sestal kar 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat.

Deli s prijatelji