OBSTAJA SUM

V Sloveniji zlorabili evropska sredstva?

Evropsko tožilstvo lani v Sloveniji sprožilo preiskave suma zlorabe več milijonov evrov.
Fotografija: Evropska tožilka Laura Kövesi.  FOTO: Inquam Photos Reuters
Odpri galerijo
Evropska tožilka Laura Kövesi.  FOTO: Inquam Photos Reuters

Evropsko javno tožilstvo EPPO je lani v Sloveniji sprožilo 12 preiskav zaradi suma zlorabe evropskih sredstev v skupni vrednosti 40,4 milijona evrov, kaže danes objavljeno poročilo EPPO. V Evropi pa je bilo sproženih 865 preiskav suma zlorabe sredstev v vrednosti 9,9 milijarde. Evropska tožilka Laura Kövesi je pozvala k spremembam delovanja EPPO.

EPPO, ki je začel delovati junija 2021, je v letu 2022 v Sloveniji sprožil 12 preiskav suma zlorabe evropskih sredstev. Ocenjena škoda za proračun EU znaša 40,4 milijona evrov, piše v letnem poročilu.

»Očitno pomanjkanje lojalnega sodelovanja slovenskih oblasti z evropskim javnim tožilstvom (EJT) resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje upravljanja in nadzornih sistemov za sklade EU v Sloveniji,« je sporočila glavna evropska tožilka Laura Kövesi, o čemer smo že pisali tukaj.

Trenutno sicer poteka skupno 14 preiskav, štiri od njih so čezmejne.

V enem primeru je v teku sodni postopek, v katerem je bila sprejeta nepravnomočna sodba. Gre za sodbo okrajnega sodišča v Mariboru, ki je julija lani izdalo prvo obsodilno sodbo v obtožnici, ki jo je vložil EPPO. Vsi trije obtoženi, in sicer dve fizični in ena pravna oseba, so bili spoznani za krive poskusa goljufije na škodo proračuna Evrope. Direktorja dveh podjetij sta bila obsojena na sedem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Eno podjetje pa je bilo obsojeno na plačilo globe v višini 10.000 evrov s preizkusno dobo dveh let.

Pozvala k reviziji

Slovenska sodišča doslej v postopkih, sproženih v okviru EPPO, niso odredila zamrznitve premoženja.

V 22 članicah Unije, ki sodelujejo v EPPO, pa so medtem lani odredili zamrznitev premoženja v skupni vrednosti 359,1 milijona evrov. Leta 2021, ko je EPPO deloval zgolj pol leta, je ta znesek znašal 147,3 milijona.

Leta 2022 je sicer evropsko javno tožilstvo sprožilo 865 preiskav, pri čemer je s tem povezana škoda za proračun EU ocenjena na 9,9 milijarde evrov. Trenutno je v teku 1117 preiskav, od tega 316 čezmejnih. Ocenjena škoda za evropski proračun znaša 14,1 milijarde evrov.

»Smo na pravi poti, a moramo narediti še več,« je v uvodu v poročilo, ki prvič obsega celo leto delovanja, zapisala evropska glavna tožilka Laura Kövesi.

»Moje letošnje glavno sporočilo je, da potrebujemo pravne in organizacijske prilagoditve, če želimo, da bo EPPO prinesel trajno spremembo,« je še poudarila. Zato je že stopila v stik z nacionalnimi načelniki policij, davčnimi in carinskimi službami ter ministrstvi. Evropsko komisijo, pravosodne ministre držav članic in Evropski parlament pa je pozvala k reviziji uredbe o EPPO.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije