poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 do zdaj cepili 15 bolnikov." />
NOVA STRATEGIJA

V Sloveniji že cepijo s tretjim odmerkom

V UKC Ljubljana so s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 do zdaj cepili 15 bolnikov.
Fotografija: Tretji odmerek že prejemajo nekateri z oslabljenim imunskim sistemom, sledili jim bodo tisti iz najbolj ranljivih skupin. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Tretji odmerek že prejemajo nekateri z oslabljenim imunskim sistemom, sledili jim bodo tisti iz najbolj ranljivih skupin. FOTO: Leon Vidic, Delo

Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da so sprejeli spremembe pri nacionalni strategiji cepljenja, in sicer je v njej zdaj predviden tretji, poživitveni odmerek. Ta bo v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, ki jih je nekje od dva do tri odstotke v Sloveniji po individualnem pogovoru z njihovim zdravnikom. Nato bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin, kot so oskrbovanci domov za starejše.
 
V strategijo je bilo, po priporočilih stroke, dodano tudi, da cepljenim osebam ob rizičnem stiku ne bo treba v karanteno, in sicer v obdobju devet mesecev po polnem cepljenju.
 
Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sicer od prejšnjega tedna s tretjim odmerkom cepijo bolnike s presajenimi pljuči. V prejšnjem tednu so jih cepili 15, za naslednji teden pa jih je naročenih več kot 10, so sporočili iz UKC. Tudi v tujini, tako kot pri nas, te bolnike večinoma cepijo s cepivi mRNA.


En okužen je umrl


Za cepljenje s tretjim odmerkom so se na interni kliniki odločili, ker se bolniki s presajenimi pljuči slabo odzivajo na cepljenje. V prejšnjih epidemijskih valih se je namreč izkazalo, da so bolniki s presajenimi pljuči, ki so jih zdravili, zelo ogroženi, če se okužijo z novim koronavirusom. Od osmih, ki so se okužili, jih je pet potrebovalo bolnišnično zdravljenje. Dva sta potrebovala umetno predihavanje, en bolnik pa je umrl.
 
Vodja oddelka Matjaž Turel je pojasnil, da so se držali smernic posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz). Ta, kot je odločila na sestanku 5. avgusta, cepljenje s tretjim odmerkom cepiva za zdaj priporoča težje imunsko oslabljenim bolnikom in bolnikom po transplantaciji.


Pomembno, da so cepljeni tudi svojci

 
Na oddelku za pljučne bolezni trenutno zdravijo več kot 60 bolnikov. Med njimi so 35 pljuča presadili v zadnjih dveh do treh letih. »Ti pa so še bolj ogroženi, ker so zdravila, ki zavirajo oziroma ki jih dajemo proti zavrnitvi, še v velikih odmerkih,« opozarja Turel in dodaja, da je zato pomembno, da so cepljeni tudi svojci in tisti, ki imajo stik z njimi.
 
V prihodnjem tednu je na cepljenje s tretjim odmerkom naročenih še več kot 10 bolnikov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije