DAN D

Poglejte, kdo je bil v Sloveniji prvi cepljen proti covidu 19 (VIDEO)

Da je cepivo varno in učinkovito, zagotavljajo pristojni.
Fotografija: Cepil se je tudi Franc Kramberger. FOTO: Vlada Rs
Odpri galerijo
Cepil se je tudi Franc Kramberger. FOTO: Vlada Rs

Ob 8.30 se je v Sloveniji začelo cepljenje proti covidu 19. Najprej bodo na vrsti stanovalci in zaposleni v domovih starejših ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.  Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je vlada sporočila na twitterju.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marije Magajne je dejala, da je bil odziv pozitiven. »Cepili smo že veliko stanovalcev domov za starejše, to nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije,« je poudarila. Po njenih besedah hujših stranskih učinkov ni pričakovati, se je pa pri nekaterih po cepljenju pojavila rdečina na mestu vboda. Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Splošno prebivalstvo bo po predvidevanju Magajnetove na vrsto prišlo marca ali kasneje.






Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa bo danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.


Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida 19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. To je v soboto povedala Magajnejeva.

Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in Jelko Kacin pričakuje, da bi lahko do konca maja ali začetka junija v državi dosegli polovično precepljenost.

Fafangel zagotavlja varnost cepiva

Pristojni prebivalce pozivajo, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto. »Zdaj imamo na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse,« je v soboto dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Prebivalce je posvaril, naj ne skočijo na prvo žogo ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili. Začetek cepljenja bodo v nekaterih domovih starejših z obiski pospremili tudi vladni predstavniki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije