URADNO

V Sloveniji druga smrtna žrtev novega koronavirusa

Objavljeno 22. marec 2020 17.38 | Posodobljeno 23. marec 2020 10.13 | Piše: S. U.

Umrla 90-letnica iz Metlike.

Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Umrla je že druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Kot so izvedeli pri STA, je danes umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom.

»V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi covida-19. Obe osebi, ki sta do zdaj umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni,« je dodal Gantar.

414 okuženih

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. Doslej je bilo opravljenih skupno 13.098 testiranj, samo danes 1.088, je izpostavil minister. Poudaril je, da je Slovenija med državami, kjer opravljajo več testiranj.Po navedbah ministra je trenutno zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma ena več kot v soboto.

Celjska bolnišnica sprejela prvega okuženega s koronavirusom

Prvega bolnika, okuženega z novim koronavirusom, so danes sprejeli tudi v celjski bolnišnici. Bolnik ne potrebuje intenzivne nege in je stabilen, je nocoj za STA povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek.

V Mercatorju je poskrbljeno za zaščito prodajalcev
Ustrezna zaščita zaposlenih v trgovini je ključnega pomena v času epidemije koronavirusa. Kako so v največjem trgovcu v Sloveniji poskrbeli za zagotovitev varnega procesa dela in zaščito delavcev, se je prepričal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek

Obiskal je Mercator center Šiška in zadovoljen dejal: »To kar vidim v Mercator centru Šiška, mora biti zgled tudi ostalim trgovinam v Sloveniji. Zagotovitev varnega procesa dela in zaščite delavcev, ki v teh dneh dajejo vse od sebe, mora biti na prvem mestu. Želim se zahvaliti vsem, ki ta trenutek nesebično delajo in se trudijo, da država tudi v težkih trenutkih deluje naprej.«

Minister se je srečal s predsednikom uprave Mercatorja Tomislavom Čizmićem in se pogovoril tudi z zaposlenimi v trgovini, da bi ugotovil, kako je poskrbljeno za zdravje in zaščito. Mercator je sistemskega pomena za državo, saj je največji trgovec v Sloveniji in tudi regiji. »Zavedamo se svoje odgovornosti do zdravja in varnosti zaposlenih in kupcev, zavedamo pa se tudi, da smo v teh razmerah eden od ključnih stebrov oskrbe slovenskega prebivalstva. Seveda pa je izrazito pomembno, da vsi spoštujemo ukrepe, ki jih sprejema vlada, ker je to edini način preprečevanja širjenja epidemije,« je poudaril Čizmić.

Mobilne ekipe bodo brise jemale v domovih

Oskrbovance domov za starejše bodo odslej testirali kar v domovih, da bi tako zmanjšali število potrebnih prevozov in manj obremenjevali starejše, je danes pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo oskrbovancem domov brise jemale mobilne ekipe.»Zagotovili bomo odvzem brisov v domovih starejših. To je pomembno z vidika oskrbovancev, ki so večinoma starejše osebe, mogoče imajo že kakšne druge bolezni, morda so nepokretne, dementne in je vožnja v zdravstvene domove zelo naporna. Včasih se to namreč dogaja tudi sredi noči in se želimo temu izogniti. Organizirane bodo ekipe, ki bodo jemale brise v domovih za starejše,« je dejal Cigler Kralj.
Deli s prijatelji