KOLIKO CEPIVA BO NA VOLJO, ŠE NI ZNANO

Toliko primerov okužb z virusom opičjih koz so doslej potrdili v Sloveniji

Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine, in sicer iz Španije, Italije ter Bosne in Hercegovine.
Fotografija: Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodno- in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Opičje koze se lahko prenašajo prek okuženih ran na koži. FOTO: Cunaplus_m.faba, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodno- in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Opičje koze se lahko prenašajo prek okuženih ran na koži. FOTO: Cunaplus_m.faba, Getty Images, Istockphoto

Dobra tretjina posameznikov se je okužila v Sloveniji, za ostale pa kraja okužbe niso mogli opredeliti, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

Prvi primer opičjih koz v Sloveniji so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili 24. maja. Dan kasneje so potrdili drugi primer okužbe, tudi takrat pri osebi, ki je pripotovala iz Španije. Nijz je pripravil navodila za okužene z virusom opičjih koz, ki se zdravijo v domači oskrbi. Ti naj ostanejo doma, omejijo stike in upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi zdravnik in načelno traja, dokler ne odpadejo kraste. Navodila so pripravili tudi za tesne stike okuženih.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodno- in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so doslej v 78 državah potrdili skupno več kot 18.000 primerov okužb in pet smrti, poroča STA.

Grožnja svetovnemu javnemu zdravju

WHO je 23. julija izbruh opičjih koz razglasil za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Štiri dni kasneje je zaradi vse pogostejših primerov okužb z opičjimi kozami v številnih državah prvič podal konkretna priporočila za spolno vedenje. Med drugim priporoča zmanjšanje števila spolnih partnerjev, razmislek o spolnih odnosih z novimi partnerji in izmenjavo kontaktov.

Na isti dan je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides članice EU pozvala, naj zavzamejo odločnejši in bolj usklajen pristop do izbruha okužb z opičjimi kozami. Pri tem je opozorila, da je EU postal epicenter odkritih primerov okužb.

Kiriakidesova je v sredini junija napovedala, da bo EU kupil skoraj 110.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam. 18. julija je EU naročil še 54.530 dodatnih odmerkov. Gre sicer za cepivo proizvajalca Bavarian Nordic, ki je bilo na ravni EU takrat odobreno zgolj za cepljenje proti črnim kozam, a ščiti tudi proti sorodnim opičjim kozam.

Evropska agencija za zdravila je pred tednom dni predlagala odobritev uporabe cepiva omenjenega proizvajalca tudi za omejevanje okužb z virusom opičjih koz.

Koliko odmerkov cepiva proti opičjim kozam bo prejela Slovenija in kdaj, še ni znano.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije