koronavirusne epidemije kazalo na marsikoga." />
ODGOVORNOST

Črna slovenska covid statistika

S prstom se je v času koronavirusne epidemije kazalo na marsikoga.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Sloveniji je do danes umrlo natanko 4.500 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, kažejo najbolj sveži podatki ministrstva za zdravje. Med epidemijo so že večkrat s prstom kazali na nekatere in govorili, da so odgovorni za okužbe in smrti. Krivdo so nekateri javno in neposredno pripisovali Janševemu predhodniku Marjanu Šarcu (na povezavi najdete članek, v katerem je vladni zapis o ugotovitvah o ravnanju Marjana Šarca), nazadnje pa je sam predsednik vlade Janez Janša prst uperil proti informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik: »Informacijska pooblaščenka g. Mojca Prelesnik je 15.3.2021 z “začasno” odločbo, ki še kar traja, preprečila uporabo podatkov iz prijav interesa za cepljenje. Škodi, kjer le more. Najprej je preprečevala izdelavo obvezne aplikacije za sledenje okužbam (če bi jo imeli, večine omejitev ne bi rabili, imeli bi mnogo manj okužb, bolnih in mrtvih).« Kaj mu je odgovorila, preberite v članku Janša udaril po Prelesnikovi, takšen je njen odziv.

Izključno zaradi prej omenjenega zapisa in (ne)posrednega pripisovanja odgovornosti za smrti smo na vlado oziroma njen urad za komuniciranje 13. aprila naslovili spodnja vprašanja. Ob njih objavljamo odgovore, ki smo jih prejeli 22. aprila ob 18.52.

Ali je bila baza podatkov o interesu za cepljenje ustvarjena v skladu z GDPR-pravili? Če ni bila, zakaj ne?
Odgovor Ukoma: »Obvestilo posameznikom glede obdelave osebnih podatkov po 13. členu Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) je objavljeno na portalu eUprava (https://e-uprava.gov.si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/vloga-cepljenje.html).

Vse informacije v zvezi s prijavo ljudi na cepljenje prek e-uprave lahko dobite na priloženi povezavi: Obvestilo v povezavi s cepljenjem proti COVID-19 | www.nijz.si
«

Prosim vas za podatek, katere evropske države imajo obvezno aplikacijo za sledenje okužbam.
Odgovor Ukoma: »Uporaba aplikacije je v državah EU prostovoljna. Vse aplikacije za contact tracing, ki uporabljajo GAEN (The (Google/Apple) Exposure Notification, med njimi tudi aplikacija OstaniZdrav, so prostovoljne. Večina EU članic uporablja GAEN. Izjemi sta Madžarska in Francija, sta pa tudi aplikaciji v teh dveh državah prostovoljni (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/mobile-contact-tracing-apps-eu-member-states_en).

​Po javno dostopnih podatkih je aplikacija obvezna v naslednjih državah: Turčija, Kitajska, Indija, Izrael, Katar in Združeni Arabski Emirati. Prostovoljni pa sta aplikaciji, ki delujeta v Novi Zelandiji in Avstraliji.
«

Del mrtvih je premier posredno pripisal informacijski pooblaščenki. Glede na to, me zanima, za koliko covid smrti prevzema odgovornost vlada.
Ukom na to vprašanje ni odgovoril.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas