MOST ČEZ MURO

V reko sta poleteli policijski kapi (FOTO)

Na mostu čez Muro je potekalo tradicionalno srečanje slovenskih in hrvaških varuhov meje.
Fotografija: Simbolika, ki pomeni dobro sodelovanje.
Odpri galerijo
Simbolika, ki pomeni dobro sodelovanje.

Ob izteku leta je bilo na mostu čez reko Muro pri Petišovcih tradicionalno srečanje slovenskih in hrvaških policistov. Pridružila sta se jim tudi lendavski župan Janez Magyar in župan mesta Mursko Središče Dražen Srpak, z mostu pa sta v reko poleteli policijski kapi.

Pred iztekom leta je bilo slovesno tudi na mostu čez reko Muro. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Pred iztekom leta je bilo slovesno tudi na mostu čez reko Muro. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Prvič je kapa poletela v reko Muro leta 1992, ko so se na mostu čez mejno reko prvič prijateljsko srečali mejni policisti in cariniki s slovenske in s hrvaške strani novega mejnega prehoda Petišovci-Mursko Središče, da si 31. decembra zaželijo srečo in zdravje. Takrat je enemu od policistov, danes upokojenemu slovenskemu policistu Božu Pongracu, veter z glave odnesel policijsko kapo. V spomin na ta dogodek so se vsako leto srečevali na mostu in v reko vrgli enkrat hrvaško, drugič spet slovensko policijsko kapo. Letos pa sta poleteli kar obe. Simbolično to pomeni dobro sodelovanje med obema policijama.

Slovenski in hrvaški policisti z mejnih postaj Petišovci in Mursko Središče, ki poslej ne bodo več »sosedje«, saj sta mejni policijski postaji v noči na novo leto zaradi vstopa Hrvaške v schengensko območje ukinjeni, so se tako po dveletnem premoru ponovno srečali na mostu. Dobro pa ne sodelujejo le varuhi meje, ampak tudi obe lokalni skupnosti.

Poslej drugačen način dela

Po besedah Miljenka Vrbanca, komandirja policijske postaje Mursko Središče, bodo hrvaški policisti, ki so do zdaj delali s slovenskimi kolegi na mejnih prehodih, tudi od 1. januarja opravljali naloge mejne policije, toda na drugačen način. Še naprej bodo preprečevali nedovoljene prehode meje in kazniva dejanja oziroma kriminaliteto.

Z novim letom smo sicer priča pomembni prelomnici, ki bo poenostavila življenja vseh tistih, ki živimo ob meji s Hrvaško. Hrvaška je vstopila v schengensko območje, zato se je na kopenski slovensko-hrvaški meji prenehala izvajati mejna kontrola in bo skozi mejne prehode omogočen prost pretok prometa in blaga.

Policisti z obeh strani državne meje
Policisti z obeh strani državne meje

Razlogov za slavje je bilo letos še več.
Razlogov za slavje je bilo letos še več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije