SPREMEMBE

V regiji razočarani nad Lekovo odločitvijo o ustavitvi naložbe

Zaradi napovedi o razširitvi Lekovih proizvodnih zmogljivosti so si na Prevaljah obetali več sto delovnih mest.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

PREVALJE – Na Koroškem so razočarani, ker se je Lek odločil ustaviti naložbo v razširitev svojih proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Prevaljski župan Matic Tasič je dejal, da so si obetali precej delovnih mest, direktorica tamkajšnje gospodarske zbornice Aleksandra Gradišnik pa, da so naložbe gospodarstva vitalnega pomena za nadaljnji razvoj Koroške. Tasič je odločitev Leka označil kot izjemno negativno. »Nad njo smo zelo razočarani, sploh ob upoštevanju tega, kakšne so bile priprave in koliko smo šli vlagatelju na roko,« je dejal. »Danes je žalosten dan ne le za Prevalje, temveč za vso Mežiško dolino in Koroško.«

Komentar: Neresno!

Po Tasičevih besedah so bili ves čas prepričani, da »tako eminentna družba, kot je Novartis«, naložbe ne bo ustavila sredi njene izvedbe. »Menili smo, da si družba s takim ugledom ne bo privoščila tega, da v postavitev hale vloži več kot 30 milijonov evrov, potem pa projekt ustavi. To je po mojem mnenju neresno od odgovornih.« Spomnil je, da je razširitev Lekovih proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah obetala več sto delovnih mest. »Tega za zdaj ni več videti,« je dejal. Prepričan je sicer, da bo lokacija zanimiva za drugega vlagatelja. Kot dodatno škodo je izpostavil dejstvo, da je Gimnazija Ravne na Koroškem prav s pomočjo in zaradi potreb Leka uvedla srednješolski izobraževalni program farmacevtski tehnik. »To se zdaj postavlja pod vprašanje.«

Tretja razvojna os

»Za celotno Koroško je vsaka naložba vitalnega pomena in seveda si na Koroškem želimo uspešnih naložb,« pa je povedala Gradišnikova. Podrobnosti o Lekovi odločitvi za ustavitev naložbe v drugo tovarno na Prevaljah pri Koroški gospodarski zbornici ne poznajo, direktorica pa upa, da bo Lek svoje poslovne načrte, kakršni koli že so, izpeljal v dobro regije. »Vsi ti njihovi načrti so namreč tesno povezani s celotnim družbenim okoljem regije in mogoče je zdaj čas, da spet izpostavimo pomen tretje razvojne osi na Koroškem.« Tudi investitorji namreč pričakujejo, da jim okolje regije ponudi ugodne razvojne razmere, je dodala.

Lek je načrtoval, da se bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne na Prevaljah začela v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest. Temeljni kamen so položili aprila 2017, celotna naložba pa je bila takrat ocenjena na 105 milijonov evrov. Napovedano je bilo, da bo država naložbo podprla s sedmimi milijoni evrov subvencije s predvidenim izplačilom v treh letih.

Slabe novice

Gradnja stavbe z dokončno ureditvijo ostrešja in fasade je bila zaključena do konca leta 2018, medtem pa so že spomladi 2018 iz Leka sporočili, da je bila prekinjena dobava tehnologije za novo tovarno, kjer je bila predvidena klasična proizvodnja, saj da se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo. Vse od takrat so na Prevaljah čakali na informacije o prihodnosti tovarne, vmes pa je lani poleti Lek odstopil tudi od načrtovanega sofinanciranja prevaljske čistilne naprave, na katero bi se Lek priključil s svojimi komunalnimi vodami.

Načrtovano naložbo v dodatne proizvodne prostore na Prevaljah, kjer je Lek s tovarno prisoten že več kot 40 let, so v lokalnem okolju ob položitvi temeljnega kamna pozdravili tako zaradi obetajočih se novih delovnih mest kot tudi zaradi možnosti zaposlitve visoko izobraženega kadra. Prav zaradi napovedanega odpiranja novih delovnih mest je Gimnazija Ravne skupaj z Lekom pripravila izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga na Koroškem prej ni bilo, gimnazija pa ga je začela izvajati v šolskem letu 2018/2019, ko je bilo v program vpisanih prvih 32 dijakov.

V Leku na Prevaljah, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, v obstoječi tovarni izdelujejo širokospektralni antibiotik, ki ga izvažajo na 60 najzahtevnejših trgov, med drugim v ZDA, v tovarni pa je bilo konec leta 2018 okoli 260 zaposlenih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije