DVOREC PREŽEK

V propadajočem gradu vrednem 190.000 evrov žurali umetniki

Prenova spomenika lokalnega pomena naj bi po grobi oceni stala od pet do šest milijonov evrov. Dvorec Prežek leži na desnem bregu reke Krke.
Fotografija: Prenovili so streho. Foto: Katarina Lan
Odpri galerijo
Prenovili so streho. Foto: Katarina Lan

Občina Šentjernej že nekaj časa prodaja grad Prežek, ki je uradno dvorec z izjemno lego v čudoviti in neokrnjeni naravi. Zdi se, da so graditelji že takrat vedeli, kaj pomeni izjemna lega takega objekta. Prodajna cena sicer ni pretirano visoka, toda morebitni kupec bo moral vanj vložiti še zajeten kup denarja.

Občina ima več dobro in srednje ohranjenih srednjeveških gradov, kot so Gracarjev turn, Vrhovo in Prežek. Šentjernej je znan po pridelavi cvička, tradicionalnih konjskih dirkah, žegnanju konj na štefanovo, koledovanju ter po jernejevem – prazniku občine ob godu sv. Jerneja konec avgusta. V zavetni šentjernejski dolini pod Gorjanci je kartuzijanski samostan Pleterje, ki ga je v začetku 15. stoletja ustanovil Herman II. Celjski.

V obnovo bo treba vložiti precej denarja. Foto: wikipedia.org
V obnovo bo treba vložiti precej denarja. Foto: wikipedia.org

Občina si že nekaj časa prizadeva prodati dvorec Prežek, ki je od občinskega središča oddaljen približno sedem kilometrov. Stoji v bližini Cerovega Loga na Dolenjskem in je naslednik gradu stari Prežek, ki se omenja že od konca 12. stoletja.

Občina nima denarja

Prežek so med drugo svetovno vojno uničili in požgali slovenski partizani, po vojni pa ga niso več obnovili. Danes je le delno zavarovan pred nadaljnjim propadanjem. Prenova spomenika lokalnega pomena naj bi po grobi oceni stala od pet do šest milijonov evrov.

»Občina Šentjernej ga poskuša prodati že nekaj let,« so povedali na občini. »Cenilec je grad pred desetimi leti ocenil na 190.000 evrov. Takšna je tudi zdajšnja cena. Občina je s podporo ministrstva za kulturo pred nekaj leti prenovila ostrešje in želi, da bi se našel kupec, ki bo grad obnovil. Prenovljena stavba bi ustrezala turistični dejavnosti, povezani z vinarstvom in naravo. Občina si želi, da grad ne bi nadalje propadal in izgubljal zgodovinske vrednosti. Zanimanje za nakup obstaja, tako občina z nekaterimi potencialnimi kupci že vodi pogovore.«

Čeprav občina Šentjernej nima denarja za temeljito prenovo dvorca Prežek, pa skrbijo vsaj za najnujnejša popravila, da ne bi še naprej propadal. »Občina sicer namerava v kratkem zamenjati odslužene grajske strešne žlebnike in objekt zavarovati pred nepovabljenimi obiskovalci,« so še povedali.

Še nekaj podatkov o gradu, ki so javno objavljeni na spletnem portalu nepremicnine.net. Dvorec Prežek ima skupno 889 kvadratnih metrov in 2765 kvadratnih metrov zemljišča. »Gre za srednjeveški dvonadstropni dvorec na edinstveni lokaciji, primeren za investicijo za razvoj vinskega turizma v neokrnjeni naravi,« so zapisali na omenjenem spletnem portalu, kjer dodajajo: »Izjemno lepa pot med zelenimi travniki ob vznožju Gorjancev nas popelje na lokacijo s pogledom na travnike, vinograde, gozdove, Gorjance. Grad je v dobrem fizičnem stanju glede nosilnosti s kamnom zidanih zidov, z novo streho. Investitor bo z močnim finančnim vložkom zunanjost preoblekel v čudovito renesančno podobo z baročnimi predelavami, notranjost bo preoblekel na podlagi izbrane sodobne vsebine. Primerne so cvetoče veje vzpenjajočega se slovenskega turizma: vinski, izletniški, zeleni, kongresni, zdravstveni turizem, glasbeni festivali in še in še možnosti.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije