DAN ODPRTIH VRAT

V predsedniški palači tudi otroški kotiček

Ob stoti obletnici priključitve Prekmurja k matični državi dan odprtih vrat pri predsedniku države.
Fotografija: Borut Pahor je Martinu Lesjaku podaril pero. FOTO: Primož Heing
Odpri galerijo
Borut Pahor je Martinu Lesjaku podaril pero. FOTO: Primož Heing

LJUBLJANA – Sobotni dan odprtih vrat predsedniške palače je minil v prekmurskem vzdušju. Najprej seveda zaradi praznika, 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, v nadaljevanju pa zaradi programa, ki so ga pripravili otroci iz folklorne skupine Veseli Marki z OŠ Beltinci.

Dnevi odprtih vrat, ki jih že od leta 2013 ob državnih praznikih na pobudo predsednika Boruta Pahorja pripravlja urad predsednika RS, so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije. Do zdaj je predsedniško palačo obiskalo že več kot 20.000 obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.
 

Razstavljeni izdelki otrok


»Danes je lep, upam, da bo tudi dober, vsekakor pa pomemben dan, saj slavimo stoto obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Naj gredo danes iz predsedniške palače izrazi našega občudovanja do prekmurskih Slovencev, ki so pred 100 leti v zelo zapletenih domačih in mednarodnih okoliščinah po koncu prve svetovne vojne narodnostno dozoreli, da so se ob svojih voditeljih Slaviču in Jeriču ter drugih znali odločiti za Slovenijo, za združitev s slovenskim narodom.
Tudi najmlajši radi pridejo na obisk k predsedniku. FOTO: Primož Heing
Tudi najmlajši radi pridejo na obisk k predsedniku. FOTO: Primož Heing

To je bilo v naši zgodovini izjemna prelomnica, ki je pozneje omogočila, da smo Slovenci leta 1991 ne samo živeli v isti državi, kar je bila želja prekmurskih Slovencev leta 1919, ampak tudi v svoji samostojni državi.« Opozoril je še na novost v predsedniški palači, to je otroški kotiček, kjer so med drugim razstavljena dela, ki jih predsedniku republike pošiljajo otroci. Med njimi je tudi 13-letni Martin Lesjak.

»Pri osmih letih mi je Martin napisal knjigo z naslovom Borut Pahor, predsednik države. V njej za svoja leta sijajno opisuje, kar se dogaja v predsedniški palači. Na osnovi te je nastalo še veliko takih knjig, a Martin je bil prvi. Zato smo se odločili, da uredimo otroški kotiček z razstavljenimi izdelki. Presenečen sem nad tem, kje vse naši otroci naredijo, napišejo in narišejo. Zato se Martinu iskreno zahvaljujem in mu izročam posebno pero, prav zaradi tega, ker je spodbudil tudi druge, da so izdelali čudovite knjige,« je sklenil Borut Pahor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije