MORJE POPLAVLJA

V Piranu plavali avtomobili, velika škoda v stanovanjih (FOTO)

V Kopru so izmerili eno najvišjih gladin morja od leta 1961. Poplavljalo naj bi do četrtka.
Fotografija: FOTO: Hotel Piran
Odpri galerijo
FOTO: Hotel Piran

Ob jutranji plimi je bila gladina morja močno povišana, morje pa je poplavljalo v višini okoli 60 cm. V dopoldanskih urah se je gladina prehodno znižala, ob večerni plimi med 20. in 22. uro pa bo ponovno povišana. Morje se bo razlivalo po nižjih delih obale, predvidoma do višine okoli 20 cm. Danes čez dan bo ob burji morje močneje vzvalovano, zato bo ob sovpadanju visoke gladine morja in povišanega valovanja najbolj izpostavljen Rt Madona v Piranu. V sredo bo ob jutranji plimi med 7. in 10. uro morje poplavilo nižje dele obale, predvidoma v višini od 20 do 40 cm. Tudi v četrtek se bo ob jutranji plimi okoli 9. ure morje še razlivalo po najnižjih delih obale.

V Piranu je morje premikalo avtomobile, škoda tudi v stanovanjih in lokalih

V Piranu odstranjujejo posledice dopoldanske izjemno visoke plime, zaradi katere je morska voda zalila nižjeležeče predele mesta. Na pomolu se je prevrnil sod, zaradi česar se je v morje razlila opazna količina odpadnega olja. Sicer pa je voda povzročala škodo v pritličnih stanovanjih in lokalih ter na avtomobilih, ki jih lastniki niso umaknili.

Največ težav je morje povzročilo v Piranu. Enote civilne zaščite so pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu.

Kot je povedal vodja intervencije Peter Ventin, so gasilci morali premikati avtomobile, ki so »se že začeli premikati ob skalah kot barke«. Gre za avtomobile, ki jih lastniki kljub pravočasnemu opozorilu niso umaknili z najnižjih delov središča mesta, je dodal.

Po Ventinovih besedah je poplavilo pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarno in gostinski lokal. Dejal je, da so gasilci poskušali pomagati lastnikom z vrečami, ampak so imeli preveč dela naenkrat, da bi bili povsod uspešni.

Ko je morska gladina začela upadati, so uporabniki poplavljenih prostorov začeli z vedri in metlami odstranjevati vodo, gasilci pa so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujeta oseba, je pojasnil Ventin.

Ob pomolu je nastal debel črn madež

Na pomolu je voda prevrnila večji sod, v katerem je bilo po domnevah gasilcev odpadno olje. Ob pomolu je nastal debel črn madež, dolg 40 in širok pet metrov, ki ga pristojne službe poskušajo odstraniti.

V Izoli so postavili protipoplavne vreče na Sončnem nabrežju in Velikem trgu. Ko so jih umaknili, je morska voda delno še zalivala cesto, vendar hujših posledic ni bilo opaziti.

image_alt
Na Obali zaskrbljeni: takšna je trenutno videti obala, mesta so pod vodo (VIDEO)

V Kopru je voda poleg nižjih delov obale zalila strojnico bazena. Ob 12.20 so morali gasilci posredovati tudi ob prijavi škode zaradi močnega vetra.

Z Arsa so sporočili, da je bila danes na mareografski postaji Koper s 365 centimetri izmerjena peta najvišja gladina morja od leta 1961 dalje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije