SOVA

V ospredju zaposlitev Šarčeve znanke, Janša: Kremenčkovi. Ste gledali to risanko?

Knovs se je že pogovoril z Apohal Vučkovićevo in Jordanom.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je v zvezi z zaposlovanjem v Sovi danes že pogovorila z glavno inšpektorico za javni sektor Lidijo Apohal Vučković in županom Škofljice Ivanom Jordanom. Komisija je sejo prekinila zaradi zasedanja drugega delovnega telesa, sledi pa še pogovor z direktorjem Sove Rajkom Kozmeljem.

Komisija danes znova razpravlja o nadzoru nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja v Sovi. Za zdaj medijem nihče ni dajal izjav, le predsednik SDS Janez Janša je dogajanje pospremil z besedami: »Kremenčkovi. Ste gledali to risanko?«

Sporne zaposlitve

V preteklih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Marjana Šarca v agenciji. Mediji so poročali tudi o zaposlitvi sorodnice nekdanje predsednice NSi, danes pa evropske poslanke Ljudmile Novak.

Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je nato inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove v agenciji opravil nadzor. Ugotovitve je članom Knovsa danes predstavila Apohal Vučkovićeva, ki je sejo zapustila brez izjav medijem. Vučkovićeva je sicer javnosti že pojasnila, da so pri zaposlitvah štirih uslužbencev v Sovi ugotovili več formalnih kršitev. Preverili so tudi dve zaposlitvi, pri katerih se je pojavljal dvom o tem, ali sta bili zakoniti. Nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti, pa po njenih navedbah ni bilo.

Brez izjav

​Šarčeva znanka je bila po poročanju medijev pred zaposlitvijo v Sovi zaposlena na Občini Škofljica. Kaj je župan Jordan danes povedal članom Knovsa, ni znano, saj je tudi on sejo zapustil brez izjav.

​Tudi izjava predsednika komisije Mateja Tonina za zdaj ni predvidena. Sejo naj bi nadaljevali ob 18. uri ali pozneje, če bo soba, kjer se sestanejo, še zasedena.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije