PO INCIDENTU

V okolici OŠ Velika Dolina polno policije, župan sklical varnostni sosvet

Ravnateljica je zagotovila, da napadalec ne bo v stiku z drugimi učenci.
Fotografija: OŠ Velika Dolina. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
OŠ Velika Dolina. FOTO: S. N.

V okolici Osnovne šole Velika Dolina, kjer je 14-letnik v razredu fizično napadel učenca 9. razreda in ga poškodoval, je še vedno povečana prisotnost policije, so za STA potrdili na Policijski upravi (PU) Novo mesto. Brežiški župan Ivan Molan pa je za ponedeljek sklical varnostni sosvet, na katerem bodo deležniki razpravljali o nadaljnjih ukrepih.

Vodja operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto Robert Perc je potrdil, da so se policisti policijske postaje Brežice »organizacijsko in kadrovsko prilagodili tako, da je v bližini osnovne šole v določenem času povečano število policistov oziroma policijskih patrulj«. Perc je dejal tudi, da bodo v prihodnjih dneh varnostne ukrepe prilagajali »razvoju situacije in tako ohranjali varnost otrok in vseh drugih v šoli«.

Otroci, zaposleni in starši nekoliko bolj pomirjeni

Za dodatno varnost je po besedah ravnateljice OŠ Velika Dolina Anje Zevnik poskrbljeno z dežurstvom učiteljev po šolskih hodnikih. »Poleg tega imamo na šolskem hodniku varnostnika skozi ves učno-vzgojni proces, okoli šole pa imamo tudi policiste, ki nadzorujejo stanje in zakrožijo tudi malo okrog šole po okoliških vaseh, se spet vrnejo, tako da je za varnost nekako poskrbljeno,« je dejala Zevnikova in poudarila, da so otroci, zaposleni in starši bistveno bolj pomirjeni kot na začetku tedna.

Dejala je, da podatkov o zdravstvenem stanju napadenega učenca nima. So pa mediji v sredo poročali, da je poškodovani učenec že v domači oskrbi in da ne bo imel trajnih fizičnih posledic.

Napadalec ne bo v stiku z drugimi učenci

Glede napadalca je Zevnikova povedala, da so ga »odstranili iz šole in tako zagotovili varnost preostalim deležnikom šolanja«. Zagotovila je, da bo učni proces zanj v prihodnosti potekal po prilagojenem načinu in da ne bo v stiku z drugimi učenci, ni pa jasno, ali se bo šolal v istem šolskem poslopju.

Večina otrok se je, potem ko so bili v torek pri pouku le štirje od 130 učencev, vrnila v šolo, je dejala Zevnik. Dodala je tudi, da je zadovoljna s sodelovanjem šole s pristojnimi institucijami.

Občina bo na šoli zagotovila psihosocialno pomoč

Župan občine Brežice Ivan Molan pa je za STA dejal, da je občina najela varnostno službo, ki je stalno prisotna na šoli, hkrati pa je opozoril na omejene pristojnosti občine glede varnosti, saj je ta v pristojnosti ministrstev in policije. Molan je zatrdil tudi, da bo učencem, njihovim staršem in zaposlenim na šoli občina zagotovila psihosocialno pomoč.

Brežiški župan bo zaradi napada za ponedeljek sklical občinski varnostni sosvet, kjer po županovih navedbah sodelujejo policija, socialne institucije, komisija za romsko problematiko, svetniki in drugi. Razpravljali bodo o nadaljnjih varnostnih ukrepih. Obenem je povedal, da se zavzema za več sodelovanja 11 županov in županj dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, ki so lani poleti v državni zbor vložili zakonodajne spremembe, katerih namen je ureditev razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije