EVROPSKE VOLITVE

V NSi končali dolgotrajna ugibanja

Objavljeno 28. januar 2019 14.40 | Posodobljeno 28. januar 2019 15.07 | Piše: STA, T. V.

Tomićeva je vodilna kandidatka Evropske levice.

Matej Tonin, predsednik NSi. FOTO: Tadej Regent, Delo
LJUBLJANA – Približujejo se evropske volitve, ki bodo 25. maja, zato stranke pozornost že usmerjajo k temu, kdo se bo potegoval za sedež v Evropskem parlamentu. Izvršilni odbor NSi je potrdil vseh osem kandidatov za volitve, sprejel pa je tudi odločitev, da nosilec liste ne bo Lojze Peterle, je potrdil predsednik stranke Matej Tonin. Še vedno pa ni znano, ali bo prvo ime na listi Ljudmila Novak, saj bo o nosilcu liste odločil izvršilni odbor na eni od naslednjih sej.

Po četrti mandat s kakšnega drugega mesta

S potrditvijo, da Peterle ne bo nosilec liste NSi za evropske volitve, je Tonin prekinil dolgotrajna ugibanja o tem, kdo bo zmagovalec v tekmi med Peterletom in Novakovo. Še vedno pa ni jasno, ali bo na čelu liste Novakova ali pa bo to kdo tretji. »Verjamem, da bo tudi Lojze Peterle videl in spoznal, da po treh mandatih v Evropskem parlamentu ne bo nič hudega, če si bo za nov mandat poskušal in prizadeval tudi s kakšnega drugega, ne zgolj s prvega mesta,« je dejal Tonin ob robu današnje seje DZ.

Med kandidati NSi bodo tudi nekateri poslanci, med njimi Jožef Horvat in Iva Dimic, omenjata pa se še nekdanji šolski minister Žiga Turk in nekdanji obrambni minister Franci Demšar.

Violeta Tomić ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice
Evropska levica je imenovala slovensko poslanko Levice Violeto Tomić za vodilno kandidatko na majskih volitvah v Evropski parlament. Poleg Tomićeve bo eden od dveh vodilnih kandidatov tudi Nico Cue, nekdanji generalni sekretar Zveze kovinarjev Belgije (MWB-FTGB), so sporočili iz stranke Evropska levica.
Deli s prijatelji