V Novi Gorici pripravljeni na koronavirus, v igralnicah zavračajo obiskovalce

Koronavrus je tik ob slovenski meji. 
Fotografija: Slovensko-italijanska meja. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Slovensko-italijanska meja. FOTO: Jure Eržen, Delo

Povsem ob slovenski meji (v Trstu, Vidmu in Gorici) so ob koncu tedna Italijani potrdili prve okužbe s koronavirusom. Ker gre za območje Italije, ki meji na našo državo, so na slovenski strani v nedeljo znova preverili pripravljenost na morebitne osebe s sumom ali okužbo s tem virusom.

Uradno informacijo o prvih primerih okužbe s koronavirusom v Furlaniji in Julijski krajini (FJK) so dobili tudi na Mestni občini Nova Gorica. Župan Klemen Miklavič je pri zdravstvenih ustanovah na območju znova preveril pripravljenost. »Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru,« so na občini zapisali v sporočilu za javnost.

Miklavič je danes poklical tudi vodstva goriških igralnic. »Po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov,« so zapisali.

Preberite še:

V Gorici okužen 50-letnik
Interaktivna karta: poglejte, kako se smrtonosni virus širi po Evropi
Lepa voditeljica: Ni razloga za brezglavost in konec sveta

Oblasti v FJK so sprva sporočile, da ostajajo pri odločitvi, da bodo v ponedeljek znova odprli šole in univerze. Popoldne pa je predsednik FJK Massimilano Fedriga dejal, da predlagajo podaljšanje zaprtja še za en teden. 

V Italiji se je število okuženih po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) povzpelo na 1128, 29 ljudi je umrlo. Največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija ter Emilija in Romanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije