MINISTRSTVO ŽE UKREPALO

Velika gneča pred cepilnimi centri, cepiva že zmanjkuje

Poziv cepilnim centrom k naročilu zadostnih količin cepiv in učinkoviti organizaciji cepljenja.
Fotografija: Cepljenje učiteljev FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Cepljenje učiteljev FOTO: Leon Vidic/delo

Zaradi odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolelosti, cepljenja ali testiranja (PCT) za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki začne veljati v sredo, se je povečalo zanimanje za cepljenje proti covidu 19. Na ministrstvu za zdravje so v dopisu pozvali cepilne centre k naročilu zadostnih količin cepiva in čim učinkovitejši organizaciji cepljenja.

image_alt
V UKC Maribor zmanjkalo cepiva janssen


Ker se izpolnjevanje pogoja PCT v sredo širi na več dejavnosti, se namreč povečuje zanimanje za cepljenje proti covidu 19. Pred cepilnim centru na Metelkovi, kjer trenutno poteka cepljenje v Ljubljani, se v zadnjih dneh vijejo vrste čakajočih. Večina tistih, ki pridejo po prvi odmerek, naj bi se odločala za cepivo Johnson & Johnson, saj je pri cepivu tega proizvajalca za doseženo polno cepljenost in s tem takojšnje izpolnjevanje pogoja cepljenosti potreben le en odmerek.

Po neuradnih informacijah STA je v nekaterih cepilnih centrih zmanjkalo cepiva, zlasti proizvajalca Johnson & Johnson.



Ministrstvo za zdravje je tako v dopisu, ki ga je pridobil STA, vse cepilne centre pozvalo, naj cepljenje organizirajo tako, da bo potekalo nemoteno ter brez nepotrebnega čakanja pacientov v vrstah in čakanja na termin. Ob tem so cepilne centre prosili tudi, naj naročijo zadostne količine cepiva in zagotovijo potreben kader za izvedbo cepljenja.

Precepljenost raste

Z enim odmerkom cepiva proti covidu 19 je pri nas zdaj cepljenih 1,026.944 oseb oziroma 49 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 937.578 ljudi, kar je 44 odstotkov vseh prebivalcev, kažejo vladni podatki.

image_alt
Cepivo proti covidu 19: ne boste verjeli, koliko smo ga morali vreči v smeti


Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 58 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov prebivalcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije