PO POŽARU NA GOLTEH

V Mozirju že načrtujejo obnovo pogorele koče

Koča je med krajani zelo priljubljena.
Fotografija: Požar na Golteh je gasilo 84 gasilcev. FOTO: PU Celje
Odpri galerijo
Požar na Golteh je gasilo 84 gasilcev. FOTO: PU Celje

Upravni odbor Planinskega društva Mozirje je na petkovi seji začrtal prve korake za obnovitev Mozirske koče, priljubljene planinske postojanke, ki jo je popolnoma uničil požar, so sporočili. Sestanek s projektantko načrtujejo v ponedeljek, objavljena pa je tudi številka računa, na katerega lahko zainteresirani nakazujejo donacijska sredstva.
 
Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen je na seji upravnega odbora opozoril, da bo verjetno težko v kratkem pridobiti še kakšno finančno pomoč za obnovo, saj še niso končani niti postopki obnove koč na Korošici in Okrešlju. V kratkem se sicer obeta razpis za nepovratna sredstva za obnovo planinskih postojank, na katerem bi tudi lahko kandidirali. Podrobnosti razpisa naj bile znane v roku nekaj tednov, so njegove besede povzeli v sporočilu za javnosti.

Župan občine Mozirje Ivan Suhoveršnik je zagotovil, da bodo na občini aktivno pomagali pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, da bi društvo lahko kandidiralo na omenjenem razpisu. Prek štaba civilne zaščite so zaprosili za pomoč v obliki zabojnikov, ki bodo služili kot shramba za orodje ter bivalni objekt za potrebe izvajanja sanacijskih del na Golteh.

Na Golteh je v ponedeljek sklican sestanek, ki se ga bo udeležila tudi projektantka Darja Bezovnik Planovšek. Kot domačinka je namreč ponudila pomoč pri projektiranju novega objekta. Poleg nje pa tudi urbanist, predstavnik zavoda za varstvo narave in še nekaj drugih strokovnjakov, ki bi lahko pomagali pri čim hitrejši in kakovostno izvedeni obnovi, so napovedali. Imenovali so že tudi odbore, ki bodo skrbeli za odgovorno, transparentno in učinkovito delovanje pri postopkih za obnovo in pridobivanje sredstev.

Za financiranje obnove bodo zbirali finančna sredstva. Na spletni strani mozirske občine je že objavljana številka tekočega računa, kamor lahko zainteresirani nakazujejo donacijska sredstva, objavljen pa je tudi obrazec, kjer lahko vsakdo ponudi kakršno koli drugo obliko pomoči, na primer materialno ali sodelovanje pri delovnih akcijah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije