V monoskiju po pobočjih Rogle

Na tridnevnem kampu sodelovalo 17 paraplegikov. Za konec so se pomerili še na tekmi.
Fotografija: Delovni posvet pred začetkom kampa. FOTO: ZPS
Odpri galerijo
Delovni posvet pred začetkom kampa. FOTO: ZPS

Invalidi so šli na sneg. Da bi smučali, ker to radi počnejo. Ne čudite se, ko katerega izmed njih srečate na belih poljanah – praviloma v Kranjski Gori in Rogli, morda tudi kje drugje. Razdeljeni so na tri enote: slepi in slabovidni se spustijo po progi v spremstvu vodnika, ki jih vodi prek avdiopovezave, med stoječimi športniki s cerebralno paralizo in poškodbami okončin je največ tistih z amputiranimi udi, v tretji kategoriji so sedeči (športniki paraplegiki), ki tekmujejo v prirejenih tekmovalnih smučeh (monoski).


Prostovoljci so se spet izkazali. FOTO: ZPS
Prostovoljci so se spet izkazali. FOTO: ZPS

Slednji so se minuli teden zbrali na Rogli, kjer je potekal že 12. smučarski kamp za smučarje paraplegike in tetraplegike, ki ga je organizirala Zveza paraplegikov Slovenije. Sodelovalo je 17 smučarjev na monoskiju in 20 spremljevalcev. Za pravilen potek tekmovanja in izračun rezultatov je skrbel Smučarski klub Unior, za organizacijo in izvedbo kampa vodja športa pri ZPS Gregor Gračner z Alenko Plemelj, za strokovni del pa Nika Šuc. »Za nami je še en uspešen športni dogodek,« Gračner ne skriva zadovoljstva. »Imeli smo veliko srečo z vremenom. Vse tri dni je sijalo sonce. V takem vremenu je precej lažje narediti tak kamp.«

Avstrijci posodili monoskije

Parasmučarji so se prvi dan po delovnem posvetu dogovorili, kako bo potekal kamp, nato pa se odpravili na smučišča s soncem obsijane Rogle. Nekateri na monoskijih, ki jih je tudi tokrat posodil avstrijski proizvajalec Praschberger, nekateri udeleženci so preizkusili še monoski francoskega proizvajalca Tessierja. Eden izmed sodelujočih je treniral in tekmoval na monoskiju, ki ga je Zvezi paraplegikov Slovenije doniral Smučarski klub Kepa. »Nekateri so se smučarskega kampa udeležili prvič in spoznali smučanje z monoskijem,« je dodal Gračner, vesel, ker je sodelovalo kar 17 parasmučarjev, dva prvič. Da je kamp potekal, kot mora, so tudi tokrat pripomogli študentje delovne terapije z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, ki so udeležencem pomagali pri presedanju z vozičkov na monoskije in gibanju z vozički po smučišču. Njihovo vsestransko pomoč so potrebovali predvsem začetniki. Spremljala jih je njihova predavateljica mag. Alenka Plemelj.


Mlada Brina ima rada šport. FOTO: ZPS
Mlada Brina ima rada šport. FOTO: ZPS

»Smučišče na Rogli je bilo odlično pripravljeno za dvodnevne treninge parasmučarjev in veleslalomsko preizkušnjo, ki je bila na sporedu zadnji dan kampa,« je dodal Gračner, ki se je s kolegi z veseljem spustil po progi. Po treh vožnjah in seštevku dveh najboljših rezultatov je prvo mesto osvojil Gregor Gračner (62,97), drugi je bil Toni Zakrajšek (63,40) tretja pa mlada smučarka Brina Rogelj (63,71), ki je na Roglo prišla z družino, na kampu je sodelovala drugič, in že zdaj je jasno, da se je povsem zapisala športu. Zadnji dan so se pomerili tudi spremljevalci: med njimi je s progo najhitreje opravila Tinkara Tamše (56,43), na drugo stopničko se je zavihtel Jernej Rogelj (60,69), tretji je bil Anton Breg (60,93). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije