PROTEST

Policija v Mariboru uporabila silo: »Vse skupaj zarota!«

Po ocenah policije se je zbralo okoli 130 ljudi.
Fotografija: Sobotni protest v Mariboru. FOTO: Mediaspeed/Marko Vanovšek
Odpri galerijo
Sobotni protest v Mariboru. FOTO: Mediaspeed/Marko Vanovšek

Na Trgu svobode v Mariboru se je tretjo soboto zapored zbrala množica ljudi in izražala nestrinjanje z obveznim nošenjem zaščitnih mask in cepljenjem proti covidu 19. Med govorci so številni dvomili o obstoju novega koronavirusa in trdili, da je vse skupaj zarota. Po ocenah policije se je shoda udeležilo okoli 130 ljudi.

Neprijavljeni shod, ki se je začel v 16. uri, so spremljale okrepljene policijske enote. Policisti so nekajkrat prek megafona pozvali prisotne, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, množica pa jim je odgovorila z žvižganjem.

Nekaj udeležencev shoda je nosilo slovenske zastave ali transparente. Prek prenosnega mikrofona in zvočnika, ki ju je na prizorišče prinesla ena od udeleženk, je zbrane nagovorilo več posameznikov. »Naj dokažejo, da virus res obstaja«, »Hočemo pravico do svobode govora«, »Cepljenje je smrtno nevarno«, »Zasužnjiti nas hočejo«, »Vse skupaj je eksperiment, mi pa smo poskusni zajci« so bile pogoste izjave protestnikov.
 

Zaznali posamezne kršitve


Iz mariborske policijske uprave so sporočili, da so policisti zbrane večkrat seznanili, da zbiranje in shodi z veljavnim odlokom niso dovoljeni in jih pozvali k upoštevanju priporočil za obvladovanje epidemije in vzdrževanje medsebojne razdalje.

Policisti so med neprijavljenim shodom ugotovili identiteto 18 kršiteljev. Zaradi kršitev po Zakonu o nalezljivih boleznih bodo policisti zoper njih v hitrih postopkih o prekršku izdali šest odločb o prekršku, sedem plačilnih nalogov in jim izrekli pet opozoril za strojene prekrške. Med navedenimi bodo policisti zoper dva izvedli prekrškovni postopek zaradi organizacije neprijavljenega shoda.
 

Nista upoštevala policistov


Zoper dva kršitelja med navedenimi so policisti morali, v skladu s svojimi pooblastili, uporabiti tudi telesno silo, saj na vpogled nista želela pokazati osebnih dokumentov ali navesti svojih podatkov, zraven tega pa nista upoštevala zakonitih ukazov policistov. Obema bodo zraven kršitev po Zakonu o nalezljivih boleznih izrekli globo tudi po Zakonu o varstvu javnega reda in miru in Zakonu o osebni izkaznici.

Še preden so storili prekršek, so policisti na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih Policije, izrekli opozorilo štirim osebam.

Bodo pa policisti zoper organizatorja podali predlog pristojnemu prekrškovnemu organu, zaradi kršitve po 184/4. členu Zakona o avtorski in sorodnih pravicah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije