UPORABILI VODNI TOP, NAPADEN TUDI NOVINAR

V Ljubljani nasilni spopadi, v policiste metali granitne kocke (FOTO in VIDEO)

V slovenski prestolnici pokala pirotehnika, skupili so jo tudi možje v modrem.
Fotografija: Protesti v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Protesti v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel

Za četrtkovo popoldne je skupina Anonymus Slovenija napovedala množične proteste na Trgu republike, ki naj bi bili uperjeni proti vladi. Po naših informacijah je bilo že popoldne v središču Ljubljane povečano število policistov, aktivirana je bila tudi specialna enota. Dogajanje je bilo iz ure v uro bolj napeto, izbruhnilo je tudi nasilje, huligani so s steklenicami, granitnimi kockami in pirotehniko napadali policiste.

Kot nam je sporočila bralka Nika, je na Prešernovem trgu vsake toliko časa močno počilo. Meni, da je šlo za organizirano navijaško skupino, saj nosijo maske čez oči. Med seboj naj bi komunicirali tudi po telefonih in se dogovarjali, kam se bodo premaknili. Eden od protestnikov je po besedah bralke omenjal tudi granitne konce in vprašal kolega, ali je kakšno že vrgel. Okoli 20. ure je bilo po njenih besedah v središču mesta še vedno veliko policistov in gasilcev, našli pa naj bi se tudi vidno opiti provokatorji. Na Slovenski cesti naj bi bilo večje število reševalcev.

V oddaji 24ur so poročali, da je ranjenih več ljudi, najmanj dva naj bi odpeljali v ljubljanski klinični center.

Nad početjem protestnikov so zgroženi tudi v policijskemu sindikatu.



Na twitterju se je oglasil tudi Janez Janša, ki je pripel fotografijo Ivana Galeta. Posnetek naj bi nastal danes na Trgu republike.


Posnetke, ki prikazujejo nasilje na ljubljanskih ulicah, je na twitterju objavil Luka Svetina (Nova24TV). Eden od protestnikov naj bi brcnil policista v hrbet. Skupil naj bi jo tudi novinar Vladimir Vodušek.





Ljubljanska policijska uprava je sporočila, da se je na Trgu Republike zbralo nekaj sto ljudi. Okoli 17. ure je tam prišlo do množične kršitve javnega reda in miru in uporabe pirotehnike, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila. Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico razgnali.

Množičen upor: v policiste metali predmete, tudi granitne kocke

Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, uporabljali pa so tudi pirotehniko. Policistom je šele okoli 20. ure uspelo razgnati skupine, ki niso upoštevale ukazov, središče Ljubljane pa se je spraznilo. Trenutno sta javni red in mir vzpostavljena. Celotna intervencija policije še ni končana in aktivnosti še potekajo. Policisti še zbirajo obvestila tako zaradi sumov kaznivih dejanj kot tudi zaradi drugih kršitev.





Na kraju dogodka je bil tudi novinar RTV Boštjan Veselič, ki je posnel napeto dogajanje. Slišati je bilo kričanje policistov in protestnikov, v ozadju pa se je valil tudi dim.



V prestolnici povečana prisotnost policije. FOTO: T. V.
V prestolnici povečana prisotnost policije. FOTO: T. V.

Eden od protestnikov je dan pred napovedanimi protesti v skupini Vseslovenska vstaja naroda na facebooku ljudi pozval, naj se skušajo izogniti policistom (nelektorirano).

»Po mojih informacijah bo Policija jutri na vsak način poskušala zapirati poti v Ljubljano, tisti ki boste prišli, poskusite se med seboj povezat in obveščat ostale tudi Fab story instagram, razni portali, če je kje kontrola policije in se je izogibat po stranskih poteh, se vidimo jutri TR 16:30,« je zapisal.

Vse od 12. ure pa jje na Trgu republike vztrajalo gibanje Ozaveščenih prebivalcev Slovenije (OPS), ki je dogajanje v živo predvajalo na facebooku.



Očitno pa na levem polu glede 'vseslovenske vstaje' danes niso enotni, saj sta združenji Antifa Slovenija in Protestna ljudska skupščina svoje privržence pozvali, naj ostanejo doma.

Antifa poziva k protestom doma. FOTO: Facebook
Antifa poziva k protestom doma. FOTO: Facebook


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije