LABODI GRBAVCI

V Ljubljani pri labodih potrdili ptičjo gripo: če opazite te znake, takoj pokličite 112

Dva poginula laboda iz Ljubljane sta bila okužena s ptičjo gripo. Bolezen se lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in prek živali.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Osebni arhiv

»Pri dveh poginulih labodih grbcih v Mestni občini Ljubljana je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1,« so danes sporočili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Dodajajo, da pojav bolezni v tem letnem času ni več posebnost, saj zdaj že dve sezoni več držav članic Evropske unije poroča o večjih ali manjših poginih vodnih ptic čez celo leto. Prav zato je pomembno, da rejci perutnine dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

»Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in prek živali, ki pridejo v stik s poginulimi pticami ali njihovimi izločki, prosimo sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginule vodne ptice, pa pokličejo številko 112,« pišejo v sporočilu.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot 3 x od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije