ZMEDA PRI CEPLJENJU ALI ŠTEVILNI KRONIČNI BOLNIKI?

Ljubljančani prejeli nenavaden SMS iz zdravstvenega doma (FOTO)

Vabilo na cepljenje naj bi dobili tudi tisti, ki niso v prednostni skupini.
Fotografija: Osebe, ki so vabilo prejele včeraj, bodo cepili v soboto s cepivom Astrazenece.  FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Osebe, ki so vabilo prejele včeraj, bodo cepili v soboto s cepivom Astrazenece.  FOTO: Leon Vidic, Delo

V zadnjih dneh je v Ljubljani veliko mlajših od 50 let prejelo vabilo na cepljenje prek sporočila SMS, so poročali na twitterju. Veselje med štiridesetletniki je bilo neizmerno, saj si niso obetali, da bodo na vrsti za cepljenje tako hitro. Čeprav je vlada spremenila nacionalno strategijo cepljenja, pa v njej ni predvideno, da bi v tem trenutku cepili mlajše od 50 let, zato vse kaže, da je prišlo do sistemske napake.

V ZD Ljubljana so včeraj na cepljenje vabili osebe med 18 in 59 leti, ki so imele v sistemu pri izbranem osebnem zdravniku vnesene kronične bolezni, a zdi se, da so vabilo dobili tudi tisti, ki niso v nobeni prednostni skupini.So SMS-vabilo na cepljenje dobile tudi osebe, ki niso v rizični skupini? FOTO: Twitter, posnetek zaslona
So SMS-vabilo na cepljenje dobile tudi osebe, ki niso v rizični skupini? FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Zdravstvena inšpektorica Deana Potza s primerom ni seznanjena, a kot je poudarila, v ZD Ljubljana preverijo vsakogar, ki ne dosega starosti, določene v strategiji o cepljenju. »Če gre za mlajšo osebo, se preveri, ali je osebni zdravnik zabeležil razloge za izjeme, kot so kronični bolniki,« je poudarila.

Na cepilnih točkah še tako bolj nadzirajo, ali ima oseba izpolnjene pogoje za cepljenje, in če jih nima, lahko osebi cepljenje zavrnejo.

V ZD Ljubljana pa poudarjajo, da so včeraj vabilo poslali 860 osebam, ki so jih osebni zdravniki opredelili s kroničnimi bolniki. »Če so določene osebe zaznale odstopanja, jih prosimo, da znova kontaktirajo osebnega zdravnika, ki bo preveril, ali je pri osebi opredeljena kategorija rizičnosti (posebej ranljivi, kronični bolniki) ustrezna,« so še dodali v ZD Ljubljana.

image_alt
Bralka Ana: Prijavila sem se na cepljenje, a me skrbi, da bom tarča napada


FOTO: Twitter, posnetek zaslona
FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Na ZD Ljubljana smo še naslovili vprašanje, ali je k zmedi prispevala prijava na cepljenje prek portala Gospodarja zdravja, saj so na twitterju mlajši ugotavljali, da so se vsi naročili na cepljenje prek tega portala, a kot pravijo, se vse prijave, bodisi da ste se prijavili pri osebnem zdravniku ali prek tega portala, obravnavajo enakovredno. »Sistem Gospodar zdravja omogoča tako individualno prijavo zainteresiranih pacientov kot vnos prijave osebnega zdravnika,« so sporočili in poudarili, da so prijavljene osebe cepljene po vrstnem redu v skladu z nacionalno strategijo cepljenja.


Posodobljena strategija cepljenja


Vlada je včeraj sprejela tudi posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu 19. V njej so na novo oziroma podrobneje opredeljene prednostne skupine za cepljenje. V prednostno skupino so tako dodani starejši od 50 let, zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki še niso bili cepljeni, in zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture v skladu z zakonodajo s tega področja.

Kot prednostne skupine za cepljenje so opredeljeni tudi zaposleni v sektorjih farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam, ter drugo prebivalstvo po vrstnem redu prijav.


 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas