POZOR

V Ljubljani bodo dobili nov radar

Lokacije bodo izbrali glede na predloge četrtnih skupnosti.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Mestna občina Ljubljana (MOL) kupuje še en superradar, vendar postopek javnega naročila še ni končan. Namen merjenja s samodejno merilno napravo je izključno izboljšanje prometne varnosti, pravijo. Postopek javnega naročila še ni končan, tako da ponudnika konkretnega modela še niso izbrali, so pojasnili. Izraz superradar se je v zadnjem času sicer uveljavil v medijih, zajema pa tehnične rešitve, ki so znane že nekaj časa in jih nadzorni organi, denimo policija in občinska redarstva, ponekod že uporabljajo.

Lokacije bodo izbrali glede na predloge četrtnih skupnosti. Pri tem bodo upoštevali priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti, ki jih je izdala agencija za varnost prometa. Prav tako bodo upoštevali analize podatkov o prometnih nesrečah na podlagi predlogov agencije. Na izbiro mikrolokacije za postavitev ohišja bo poleg tega vplivala njena tehnična primernost. Javnost bodo o izbranih lokacijah obvestili še pred začetkom meritev, označili pa jih bodo z znaki za obveščanje o meritvah hitrosti.

Štiri ohišja in ena naprava

MOL trenutno razpolaga s štirimi ohišji in eno tovrstno samodejno merilno napravo za merjenje hitrosti. Mestno redarstvo uporablja tudi dve samodejni merilni napravi v vozilih, s katerima opravljajo meritve na različnih mestih v občini. Takšno merjenje je v skladu s cilji resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2013 do 2022, ki sledijo »viziji 0«, kar pomeni nič smrtnih žrtev in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč v Sloveniji. Kot so dodali pri MOL, vozniki prevečkrat pozabljajo, da prevelike hitrosti zmanjšujejo možnost, da bi se izognili nevarnostim in s tem preprečili prometno nesrečo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije