PRESENEČENJE?

V kraju, od koder so izgnali Strojanove, volili tega kandidata

Preverili smo, kako so glasovali v nekdanjem romskem naselju in še dveh večjih v Sloveniji.
Fotografija: Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta si segla v roke. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta si segla v roke. FOTO: Jure Eržen, Delo

Pred dobrim desetletjem je odmevala zgodba iz Ambrusa, ko so družino Strojan po dolgi kalvariji sporov med njimi in krajani Ambrusa preselili v Ljubljano. Vključila se je država, ki je za romsko družino našla bivanje v Rojah pri Šentvidu. Strojanovi v Ambrusu niso bili zaželeni. Preverili smo, kako so glasovali prebivalci tega naselja v prvem krogu volitev in kako v romskih naseljih Žabjak in Pušča. 

V Ambrusu je z absolutno večino povedel Anže Logar s skoraj 72 odstotki glasov tistih, ki so se udeležili volitev, medtem ko je drugouvrščena Nataša Pirc Musar prejela 7,6-odstotka glasov, tretje uvrščeni Vladimir Prebilič pa enak odstotek kot Pirc Musarjeva.

Ambrus. FOTO: DVK, posnetek zaslona
Ambrus. FOTO: DVK, posnetek zaslona

V enem bolj razvpitih romskih naselij pri nas in največjem romskem naselju v okolici Novega mesta Brezje - Žabjak so volivci največ glasov (53,58 odstotka) namenili Milanu Brglezu, sledila sta Anže Logar (38,46) in Nataša Pirc Musar (7,69).

Žabjak. FOTO: DVK, posnetek zaslona
Žabjak. FOTO: DVK, posnetek zaslona

V največjem romskem naselju v Sloveniji Pušča v Prekmurju, ki velja za vzoren primer razvoja romskega naselja v Sloveniji, so izbrali levosredinska kandidata. Pirc Musarjeva je tam prejela 32 odstotkov volilnih glasov, Brglez 25,33 in Anže Logar 22,67.

Pušča. FOTO: DVK, posnetek zaslona
Pušča. FOTO: DVK, posnetek zaslona

V novomeškem romskem naselju Šmihel, ki velja za zgled po urejenosti in je drugo največje romsko naselje v novomeški občini, so volivci največ svojih glasov namenili kandidatoma Logarju in Pirc Musarjevi, ki sta se tudi uvrstila v drugi krog volitev. Logar je prejel 30,35 odstotka glasov, Pirc Musarjeva štiri odstotne točke manj.

Šmihel. FOTO: DVK, posnetek zaslona
Šmihel. FOTO: DVK, posnetek zaslona

Romska skupnost v Sloveniji šteje 12–15 tisoč pripadnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije