INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO

V kar polovici vzorcev angleška različica virusa

Južnoafriške različice tokrat niso zabeležili, prav tako ne brazilske.
Fotografija: Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se povečuje. FOTO: Jennifer Lorenzini, Reuters
Odpri galerijo
Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se povečuje. FOTO: Jennifer Lorenzini, Reuters

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so pri polovici od 568 vzorcev, ki so jih analizirali in so bili odvzeti med 15. in 21. marcem, potrdili angleško različico novega koronavirusa. Južnoafriške različice tokrat niso zabeležili, prav tako ne brazilske.

Med 568 vzorci jih je bilo 62 odstotkov iz osrednjeslovenske regije, 17 odstotkov iz goriške, šest odstotkov iz zasavske regije, štiri odstotke iz jugovzhodne regije, po dva odstotka iz obalno-kraške, gorenjske, posavske, pomurske, primorsko-notranjske in savinjske regije. Pet vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Različico, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, so doslej potrdili v skupaj 27 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. Nigerijsko različico pa so do sedaj potrdili pri 22 vzorcih iz osrednjeslovenske, jugovzhodne in savinjske regije.

V prejšnjem tednu niso potrdili južnoafriške različice, skupaj pa doslej to različico pri 23 osebah. Prav tako niso potrdili brazilske različice virusa, so pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) bo svoje poročilo o ugotovljenih različicah predstavil v petek.

Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se sicer povečuje. Še prejšnji teden je znašal 41,8 odstotka, teden prej 33 odstotkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije