SEJEM AGRA

V Gornji Radgoni več zastav kot v Bruslju

Med desettisoči obiskovalcev na sejmu Agra tudi izžrebani bralci Slovenskih novic.
Fotografija: Prvi dan so si Agro z navdušenjem ogledali tudi udeleženci izleta Slovenskih novic. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Prvi dan so si Agro z navdušenjem ogledali tudi udeleženci izleta Slovenskih novic. FOTO: Oste Bakal

Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni se je v soboto začel težko pričakovani mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, že 57. Na njem se predstavlja 1850 razstavljavcev iz 32 držav, torej štiri več, kolikor jih ima Evropska unija.

Ob pogledu na vrhunske mesne izdelke se cedijo sline. FOTO: Oste Bakal
Ob pogledu na vrhunske mesne izdelke se cedijo sline. FOTO: Oste Bakal
Letos Agra poteka pod geslom Sejem nove generacije, zato se je veliko govorilo o digitalizaciji v kmetijstvu, generacijski prenovi, inovativnosti, znanju in povezovanju. Kot je dejal predsednik vlade Marjan Šarec, ki je sejem tudi odprl, 57 let tradicije ni malo, a je 57 let tudi povprečna starost slovenskega kmeta. »To je skrb vzbujajoč podatek! Če nova generacija ne bo ob pravem času prevzemala kmetij, ko je še volja, ko je še energija, potem se slovenskim kmetijam ne bo dobro pisalo.«

Med desettisočglavo množico, ki je že prvi dan zavzela radgonsko sejmišče, je bilo tudi 30 srečnic in srečnikov, ki so bili izžrebani v nagradni akciji Slovenskih novic in Pomurskega sejma. Ne samo da so se brezplačno z avtobusom pripeljali na sejmišče in si ga ves dan ogledovali, tudi lačni in žejni niso bili.

V Gornji Radgoni se niso izneverili tradiciji in najvišji gostje, med katerimi sta bila tudi predsednik vlade in ministrica za kmetijstvo, so zasadili drevo. FOTO: Oste Bakal
V Gornji Radgoni se niso izneverili tradiciji in najvišji gostje, med katerimi sta bila tudi predsednik vlade in ministrica za kmetijstvo, so zasadili drevo. FOTO: Oste Bakal
V gostinskem prostoru Lovenjakovega dvora na sejmišču so dobili kosilo, v Vinskem hramu pa so lahko okušali nagrajena vina. Pod vodstvom simpatične vodnice Martine Senekovič, ki jih je popeljala po zunanjem in notranjem sejmišču in jim pokazala številne zanimive predstavitve, so se sprehodili po Agrini kuhinji in mimo stojnic vinarjev, si ogledali razstave in nastope.

»Bilo je nepozabno. Prvič sem prišla na sejem, a nikakor ne zadnjič! Hvala Slovenskim novicam za to čudovito doživetje,« nam je navdušena dejala Vlasta iz okolice Mengša. Podobno navdušeni so bili tudi drugi. »Že tretjič sem izžrebana in se udeležujem izleta z možem. Letos sem zraven vzela tudi oba vnuka, ki sta kot midva navdušena nad vsem, kar smo videli na sejmišču. Vse na tem izletu je bilo enkratno, od vožnje do druženja, doživetij,« nam je povedala naša bralka, udeleženka izleta Helena Sajovic iz okolice Žalca.

Zaplapolalo je 32 zastav. FOTO: Oste Bakal
Zaplapolalo je 32 zastav. FOTO: Oste Bakal
Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je v nagovoru pohvalil izvrstno sodelovanje med Slovenijo in avstrijsko Štajersko ter čestital Sloveniji za naziv evropska gastronomska regija 2021. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je opozorila, da sta mesto in podeželje prepogosto v konfliktu, ki ga je politika neupravičeno zanemarjala. Podeželje in gozd zavzemata po njenih besedah več kot tri četrtine ozemlja Slovenije, zato je prav, da začnemo podeželje obravnavati kot ključno za razvoj države.

Na mednarodnih ocenjevanjih so pridelovalci dokazali kakovost več kot 1400 mesnih in mlečnih izdelkov, sadnih sokov, vin, medu in kmetijske mehanizacije. »Ponosni smo na 70.000 slovenskih kmetij, ki kljub vedno težjim razmeram za kmetovanje vztrajajo v kmetijski dejavnosti in iščejo možnosti in priložnosti za razvoj,« je dejal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.


Na slovesnosti ob odprtju, na kateri so kulturni program pripravili gostje iz Avstrije, nastopili pa so tudi lipicanci, so spregovorili še župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predsednik KGZ Slovenije Cveto Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, zraven pa sta bili tudi vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in medena kraljica Slovenije Valentina Marinič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije