USTANOVNA SEJA

Klakočar Zupančičeva prikorakala v rdečih salonarjih in postala prva predsednica DZ (FOTO)

Novoizvoljeni poslanci so se sestali na ustanovni seji državnega zbora. Na dnevnem redu ustanovne seje so tudi volitve podpredsednikov in ustanovitev nekaj delovnih teles.
Fotografija: Urška Klakočar Zupančič edina kandidatka za predsednico DZ. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Urška Klakočar Zupančič edina kandidatka za predsednico DZ. FOTO: Leon Vidic/delo

V državnem zboru je dopoldne potekala ustanovna seja devetega sklica državnega zbora, ki jo je vodil najstarejši poslanec Miroslav Gregorič iz Gibanja Svoboda. Poslance sta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in dosedanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Prvi dan jih je v državni zbor prišlo vseh 90.

Miroslav Gregorič, najstarejši, in Lenart Žavbi, najmlajši poslanec novega sklica parlamenta. FOTO: Jure Eržen/delo
Miroslav Gregorič, najstarejši, in Lenart Žavbi, najmlajši poslanec novega sklica parlamenta. FOTO: Jure Eržen/delo

Zorčič se je poslovil z besedami, da je po izteklem mandatu slovenska demokracija »še bolj izkušena in robustna« s tem, ko so poslanci preizkusili vse mogoče institute ustavnega sistema. »Preteklo obdobje nas je obogatilo s številnimi izkušnjami in smo na pravi poti, da demokracijo nadgradimo in starejšim demokracijam v EU pokažemo, kako odločno smo pripravljeni graditi našo državo v prihodnje,« je dejal.

Želi si, da državni zbor v prihodnje ne bo poligon za medsebojno obračunavanje, ampak za sodelovanje. Nove poslance je tudi nagovoril z besedami, da je pred njimi težek mandat zaradi mednarodnih okoliščin. »Pred vami so težke odločitve, ker prihajamo v neznano obdobje.«

image_alt
Novi poslanci bodo sedli v klopi, a pričakuje se že prva težava

Predsednik Borut Pahor je poslance pozval, naj se z minuto molka poklonijo umrlim v tragični nesreči v Kočevju.  Po tem je novoizvoljenim poslancem čestital in jih soočil z njihovimi nalogami, naj med drugim skrbijo za mir, varnost in blaginjo Slovenije v svetu. 

»Nova zakonodajna in izvršna oblast začenjata mandat v domačih in svetovnih razmerah, ki vzbujajo dolžne skrbi, ni pa razlogov za strah, če bomo ob običajnemu razhajanju znali pri najpomembnejših državnih zadevah poiskati skupni jezik,« je dejal Pahor.

Ustanovna seja. FOTO: Črt Piksi Delo
Ustanovna seja. FOTO: Črt Piksi Delo

Pričakuje, da bo najpozneje 23. maja podpisal predlog kandidature za predsednika vlade. »»Glede na izkušnje smemo pričakovati, da bodo posvetovanja najpozneje v ponedeljek, 23. maja letos. Glede na razplet volitev in izjave voditeljic in voditeljev parlamentarnih strank pričakujem, da bom še istega dne ugotovil prepričljivo podporo za mandatarja,« je dejal.

Po nagovorih Pahorja in Zorčiča so novoizvoljeni poslanci imenovali mandatno-volilno komisijo (MVK). Vodila jo bo poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, podpredsednica pa bo Alenka Jeraj (SDS), so soglasno sklenili novoizvoljeni poslanci. V MVK so sicer zastopane vse poslanske skupine.

Urška Klakočar Zupančič postala predsednica državnega zbora

Poslanci so za predsednico državnega zbora izvolili Urško Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, ki bo bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju. Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 jih je glasovalo proti.

Novoizvoljena predsednica v nagovoru novinarjem uvodoma dejala, da je izredno počaščena, da je postala prva predsednica. Verjame, da bo z njenim predsedovanjem nastopilo novo obdobje v slovenski parlamentarni zgodovini. »Zavedam se odgovornosti, ampak resnično verjamem, da bomo po štirih letih lahko pogledali nazaj in ugotovili, da smo v teh štirih letih veliko dosegli. Da smo postali strpni, tvorni, razumevajoči,« je poudarila in dodala, da ženske v hram demokracije prinašajo drugačno energijo.

Po izvolitvi nove predsednice Urške Klakočar Zupančič je državni zbor dobil še novo podpredsednico. Na to mesto so izvolili poslanko SD Meiro Hot, ki jo je na tajnem glasovanju podprlo 63 poslancev, deset jih je glasovalo proti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije