V PONEDELJEK ŠOLANJE NA DALJAVO PO VSEJ DRŽAVI

Ministrica presenetila: Ti otroci iz črnih regij se bodo lahko šolali v šoli

Dve regiji sta iz rdeče zdrsnili v črno.
Fotografija: Nekateri otroci so se v šolske klopi vrnili le za nekaj dni. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Nekateri otroci so se v šolske klopi vrnili le za nekaj dni. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Šole v Zasavski in Obalno-kraški regiji so dobile okrožnico šolskega ministrstva o tem, da s ponedeljkom prehajajo na pouk na daljavo, ki pa ne bo potekal na več na takšen način, kot je do zdaj. Na vladi so namreč sprejeli odločitev, da se bodo lahko otroci tistih staršev, ki delajo v sektorjih kritične infrastrukture, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, vojske in policije lahko šolali v šolah. Do tega bodo upravičeni tudi otroci staršev samohranilcev. 

Šole so svoja vrata za otroke prve triade odprle v torek v devetih statističnih regijah z boljšo sliko, potem ko so v ponedeljek s hitrimi testi testirali šolnike. Vmes pa se je epidemiološka slika v omenjenih dveh regijah toliko poslabšala, da sta po kazalnikih zdrsnili nazaj v črno območje. V  tem so že ves čas Jugovzhodna, Goriška in Posavska regija, ki šol v torek še niso odprle, vrtci pa nudijo le nujno varstvo. 

image_alt
Vlada v dveh regijah zaostrila ukrepe, odslej dovoljena prodaja perila in nogavic


Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) je sicer vladi v enem od mnenj svetoval, naj najprej zapre druge mogoče lokacije prenosa okužb, ne pa šol in vrtcev, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov.

Vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje, infektologinja Bojana Beović je na dopoldanski novinarski konferenci na vprašanje o tem, ali naj bi v omenjenih dveh regijah po tednu dni zaprli šole, odgovorila, da v strokovni skupini nimajo stališča do tega vprašanja. »Moja osebna presoja je, da je neprijetno zapirati šole po enem tednu in da je verjetno pametno pogledati, za kakšno situacijo gre v posameznem delu Slovenije,« je dejala.

Vlada je v sredo odločitev o tem, kako bo naslednji teden potekal pouk, prestavila na današnji dan. Odločitev bo ministrica Simona Kustec pojasnila po seji vlade na tiskovni konferenci, ki naj bi se začela ob 14. uri. Zaradi te odločitve se je na ministrico usul plaz kritik, še posebej zato, ker je v začetku meseca, natančneje 4. januarja, v oddaji Studio City zatrdila, ko se bodo otroci vrnili v šole, se bodo vrnili za stalno. 



»Ko smo pred dvema dnevoma odprli vrata nekaterih šol, smo vedeli, da se bodo razmere spreminjale. Verjamem, da smo si vsi skupaj želeli, da bi bile to spremembe na bolje. Na žalost ni tako. Nekatere regije so ostale črne, pridružili sta se jim še dve, ki sta bili prejšnji teden rdeči,« je dejala ministrica Simona Kustec na novinarski konferenci in povedala, da je vlada podaljšala delovanje v vrtcih in šolah v sedmih regijah, v petih pa se nadaljuje delo na daljavo oziroma se izvaja nujno varstvo, vendar s posebno prilagoditvijo. Nujno varstvo in šolanje v šolskih prostorih za otroke prve triade bosta potekala za otroke staršev s poklici v sektorjih kritične infrastrukture, zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, vojske in policije. »Novosti sta nujno varstvo in pouk na daljavo otrok v črnih regijah, katerih starši ne morejo ostati doma (oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture) in v primeru staršev samohranilcev. Vrtci in šole organizirajo delo v njihovih prostorih.«

Ministrica je povedala, da se pouk v šolah začne v torek, v ponedeljek bo znova potekalo testiranje učiteljev. V ponedeljek bo pouk vseeno potekal, a na daljavo. 

»Virus ne izbira, če bi izbirala sama, bi bili že danes vsi v vrtcih, šolah in na fakultetah, kot smo bili v letih do zdaj,« pa je odgovorila na vprašanje, ali je pri tej odločitvi vlade sodelovala šolska stroka. 



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije