POŽAR

V dveh letih jim je zgorela že druga koča

Priljubljeni Frischaufov dom na Okrešlju je pogorel do tal. Planinsko društvo Celje Matica ostalo brez prihodkov.
Fotografija: Škode naj bi bilo za pol milijona evrov. FOTO: Rok Ošep
Odpri galerijo
Škode naj bi bilo za pol milijona evrov. FOTO: Rok Ošep

MOZIRJE – Med slovenskimi ljubitelji gora in pristne planinske narave je novica, da je priljubljeni Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m), ki je sprejel tudi po tisoč obiskovalcev na dan, pogorel do tal, močno odjeknila. Novica je tako treščila tudi zato, ker se je v Planinskem društvu Celje Matica, ki ga upravlja, to zgodilo že drugič v pičlih dveh letih. Društvu je tako ostala samo ena koča.

V lepem vremenu se je ob Frischaufovi koči ustavilo tudi po tisoč obiskovalcev na dan. FOTO: PD Celje Matica
V lepem vremenu se je ob Frischaufovi koči ustavilo tudi po tisoč obiskovalcev na dan. FOTO: PD Celje Matica
Priljubljena postojanka na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino je bila dosegljiva po poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro.

Slovenski planinci so planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908. Potem je bila večkrat prenovljena in dograjena, imela je 80 ležišč v domu in še šest v zimski sobi. Kot je povedal predsednik PD Celje Matica Brane Povše, so pred dvema tednoma končali obnovo: zamenjali so streho, popolnoma prenovili sobe, uredili kuhinjo, jedilnico in sanitarije.

Pred tednom dni so objavili informacijo, da dom zapira svoja vrata. Vsem pohodnikom so sporočili, da se bodo videli samo še ob lepih koncih tedna. Letošnje planinske sezone, Okrešelj je medtem vendarle pobelil že tudi sneg, je bilo torej konec. Oskrbnik Boštjan Zajc je samo še zaklenil vrata in se podal v dolino.


Vreme je bilo v zadnjih dneh res slabo. Kljub temu se je nekaj planincev le podalo do zaprtega doma. Rok Ošep iz Solčave ni mogel verjeti očem, ko je v četrtek pred seboj zagledal klavrno podobo še vedno tlečega in popolnoma uničenega doma.

Iz zdaj še neznanega razloga je požar uničil priljubljeno planinsko postojanko. FOTO: Rok Ošep
Iz zdaj še neznanega razloga je požar uničil priljubljeno planinsko postojanko. FOTO: Rok Ošep
Informacija, podkrepljena s fotografijo, je že kmalu, ob pol treh popoldne je bilo, prispela do Povšeta. Ta je sprva pomislil, da gre za fotomontažo, a jo je takoj mahnil tja gor, potreboval je približno pol ure nekolikanj hitrejše hoje, da se je slednjič le prepričal in odpisal še tisto zadnjo upanje. Pred njim so se pojavile namreč samo še gole stene, dragocene vsebine, ki so se toliko desetletij zbirale, je vzel ogenj. Pogorelo je tudi tisto, kar je bilo v kleti.

»Gre za novo velikansko izgubo tako za celjsko planinsko društvo kot tudi za slovensko planinstvo na splošno,« je dejal Povše. »Naše društvo je v samo dveh letih izgubilo kar dve koči. Ne vem, kako naprej. Ostali smo tako rekoč brez vsega, brez vseh prihodkov,« je razlagal in bil povsem na tleh.

Prisopihal je menda tudi oskrbnik Zajc. Dom je, kot nam je uspelo izvedeti, zapustil v nedeljo. Povšetu je večkrat zapored zatrdil in položil na srce, da je v popolnosti prepričan, da je pred odhodom odklopil vso elektriko. »Ne vem,« pa je z glavo zmajeval še naprej Povše. »Mislim, da potrebujemo še kar veliko dni, da si opomoremo in se dogovorimo, kako naprej.«

Forenzikom zagodlo vreme

Ob vračanju s kraja pogorišča se je pridružil prvi oceni policistov, da je najverjetneje zagorelo v sredo. Kaj je povzročilo tako hud požar, ni želel ugibati. So pa menda prerešetali prav vse možne scenarije, od tistega, da je bil požar podtaknjen, do tega, da je bila kriva narava, in tistega, da vzrok tiči v človekovi malomarnosti. »Dom je odmaknjen iz doline, zato se ga ne vidi. Močno je deževalo, nikogar ni bilo, da bi opazil požar. Da je pogorelo zaradi udara strele ali zaradi česa drugega, ne morem reči …« Tudi Milena Trbulin s PU Celje ni želela namigovati: »Več informacij vam bomo posredovali po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih.«


In res, včeraj dopoldne je pet forenzikov obulo planinske čevlje ter se s Povšetom podalo do Okrešlja. Tudi na Planinski zvezi Slovenije, je sporočila Manca Ogrin, so že nestrpno čakali na njihove prve izsledke. Po prvih ocenah (ter dejstvu, da je bil Frischaufov dom zelo pomanjkljivo zavarovan) naj bi bilo škode za najmanj pol milijona evrov.

A kaj ko jim jo je zagodlo vreme. Malce pred včerajšnjim poldnevom je Trbulinova sporočila: »Zaradi izjemno slabih vremenskih razmer na Okrešlju smo morali prekiniti ogled kraja pogorele koče. Nadaljevali ga bomo takoj, ko nam bodo vremenske razmere to dopuščale.«

Brane Povše je, medtem ko se je peterica forenzikov že odpravljala nazaj v dolino, s prizorišča raportiral: »Zdaj so še vedno nadvse nevarne razmere. Na določenih mestih še vedno tli. Močan veter, zaradi katerega nevarno odpada omet in drugi deli uničene stavbe, je preprečil normalno delo uslužbencev PU Celje.«

Pa še to: izguba Frischaufovega doma bo bržčas vplivala tudi na nadaljevanje gradnje Kocbekovega doma na Korošici (1808 m). Čisto mogoče je, da bodo denar, ki so ga medtem zbrali za gradnjo Kocbekovega doma, raje namenili za gradnjo lažje dostopnega na Okrešlju.

Okoli Kocbekovega doma se je po požaru leta 2017 tako in tako spletla prava zmešnjava, a se je PD Celje Matica medtem le uspelo pogoditi z ljubljansko nadškofijo, ki si je kot denacionalizacijska upravičenka tako želela zemljišča, na katerem je stal planinski dom na Korošici. Cerkvi so v mediacijskem postopku potem plačali 11.000 evrov in končno postali lastniki zemljišča, na pogorišču katerega bo nekoč zrasel nov planinski dom. Kdaj se bo to zgodilo, se ne ve. Najnovejši požar je v hipu uničil popolnoma vse načrte celjskega planinskega društva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije