ZAHOD SLOVENIJE TEMNO RDEČ

Pogoj P in C: kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo želeli cepiti? (VIDEO)

Dodali nove izjeme za pogoj PCT, tudi pri nekaterih poštnih storitvah. Pozivajo mlade ženske, naj se cepijo. Za državno upravo velja že prvi odmerek cepiva. Meja nič več 12 let, ampak 15.
Fotografija: NA cepljenje pozivajo tudi mlade ženske. Štiri porodnice so trenutno hospitalizirane. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
NA cepljenje pozivajo tudi mlade ženske. Štiri porodnice so trenutno hospitalizirane. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je ponovno zaostrila izpolnjevanje pogoja PCT. Med drugim od 1. novembra testiranje na koronavirus za zaposlene v državni upravi ne bo več zadostovalo, medtem ko bo PC- pogoj potreben od 15. leta naprej in nič več od 12 let. Veljavnost odloka bo od 18. septembra.


Nekaj izjem, tudi za nekatere poštne storitve


Izjema so tudi osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, uporabniki zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covidu 19 ali testiranje na novi koronavirus, ter uporabniki poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Izjema so tudi osebe, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Poleg tega omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence, zaščite in reševanja, pri oskrbi na bencinskih servisih ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in državo zapustijo v 12 urah po prehodu meje. Kot izjema so dodana tudi humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

image_alt
Kdo vse spada pod državno upravo, kjer bo veljal samo še pogoj PC?


Spremenili so tudi odlok, kjer je dovoljeno zbiranje nad 50 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih, pri katerih je organizator znan, pod pogoji iz zakona, ki ureja javna zbiranja, v zaprtih prostorih ali na odprtih površinah, če udeleženci, razen ljudi, ki so mlajši od 15 let, izpolnjujejo pogoj PCT. Ta tudi določa, da organizator javne prireditve ali javnega shoda ob vstopu na prireditev oziroma shod preverja, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Tistemu, ki tega pogoja ne izpolnjuje, se udeležba na prireditvi oziroma shodu ne dovoli. Če organizator prireditve ali shoda preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT ne zagotavlja sam, mora preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT zagotoviti z varnostnikom v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje, še določa odlok, ki je bil objavljen v četrtkovem uradnem listu. Za javne prireditvah in javne shode na odprtih površinah je doslej veljalo, da morajo udeleženci izpolnjevati pogoj PCT, če jih je več kot sto. Na javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih pa so morali udeleženci pogoj PCT izpolnjevati ne glede na število udeležencev.

image_alt
Vlada dopolnila odlok o PCT, sprememba tudi za cepljene


Na novinarski konferenci so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nijz Milan Krek. Oglejte si jo na spodnji povezavi.



Krek je dejal, da se epidemija v EU ni umirila in še vedno traja, zato bodo pozorni, do kdaj bo ta epidemični val trajal. Do konca septembra je v tem trendu pričakovati do 2.000 okužb na dan, a računajo, da bo po optimistični različici vrh vala sredi oktobra. Zahod Slovenije je trenutno temno rdeč, zato bodo po Krekovih besedah v nekaterih državah morda odsvetovali svojim prebivalcem, da vstopajo v našo državo. Število hospitaliziranih in pacientov na intenzivnih oddelkih še raste. Začela je obolevati populacija, ki je starejša. Prevladuje pa delta različica, ki je izredno kužna in je po kužnosti primerljiva z ošpicami.

Krek: Slovenija sodi v vzhodne države EU, ki so manj precepljene v primerjavi z zahodnimi državami v EU, kot je Danska, ki se zaradi dobre prelepljenosti že odpira. Krek pravi, da bi se lahko čez mesec ali dva tudi Slovenija odprla, če se bo takšen trend cepljenja nadaljeval.

Če ste se v tujini cepili z dvema odmerkoma in potrdila v Sloveniji zato niste prejeli, je Krek zagotovil, da bodo te osebe potrdilo o cepljenju prejele, če se bodo v Sloveniji cepile s tretjim odmerkom.

Krek: Manjka nam le še 600 tisoč pocepljenih in bomo zmagali. In bomo odpirali dražavo.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Matej Družnik, Delo
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Matej Družnik, Delo


Poklukar: Situacija se hitro poslabšuje, v tem tednu smo zabeležili 21 smrti, zato je bilo treba sprejeti PCT-pogoj, ki že ima pozitivne rezultate, saj reprodukcijsko število ne raste tako hitro kot lani in hkrati smo spodbudili cepljenje. Včeraj so cepili 19.160 ljudi, kar je izjemna številka. Doslej smo porabili dva milijona odmerkov cepiv. Nujno je, da se cepimo. Če se cepimo, bo naš organizem imel izoblikovana protitelesa, s čimer bo potek bolezni v veliki večini zelo blag.

Poklukar: Hospitalizirane so štiri porodnice s covidom 19, zato pozivamo mlade ženske, naj se cepijo. Stroka poudarja, da je cepljenje varno, saj cepivo ni nas sovražnik, ne strup, strup je virus, ki ga cepivo premaga. Zaupajte v znanosti in tehnologijo.

Poklukar se je vsem, ki so se cepili, zahvalil in dejal, da je ponosen na vse.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Matej Družnik, Delo
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Matej Družnik, Delo


Koritnik: Pravilo P in C velja za vse v državni upravi, ki delo opravljajo v prostorih delodajalca. Izjema velja za tiste, ki imajo zdravstveno opravičilo, za njih bo dovolj testiranje. Kdor se ne želi cepiti, bo delo opravljal od doma, če narava ali vrsta dela to omogoča, če to ne, bo delodajalec ukrepal po zakonodaji. Delodajalec je obvezen urediti varno okolje za cepljenje, zato ta PCT-pogoj.

Koritnik: Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo – ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote in ne za celoten javni sektor.

Koritnik: Osnovni namen je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter tako zagotoviti nemoteno delovanje državne uprave. Moj namen nikakor ni groziti in rohneti, želim samo, da v državni upravi pokažemo, da smo odgovorni, da želimo prispevati k omejitvi naraščanja števila okužb in da si ne želimo kolapsa zdravstvenega sistema v Sloveniji.

Koritnik: Ukrep velja od 1. oktobra in velja že za prvi odmerek cepiva, če bo oseba drugega prejela do 1. novembra.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije