V dober namen prekolesarila 1200 kilometrov

Dami Zupi in Alojz Poglavc sta obkrožila Slovenijo in zbrala več kot 1000 evrov za družino v stiski. Povsod so ju bodrili in jima pripravljali sprejeme.
Fotografija: Na poti nista bila sama.
Odpri galerijo
Na poti nista bila sama.

Ko se spontano združi pozitivna energija, nastane nekaj dobrega. Tako lahko zapišemo, ko prisluhnemo Damiju Zupiju in Alojzu Poglavcu, ki sta na kolesu obredla Slovenijo, da bi družina na Dolenjskem v prihodnjih dneh lažje zadihala. DOS oziroma Dobrodelno okrog Slovenije sta poimenovala projekt, ki sta ga izpeljala v minulem vikendu.

Utrujena, a zadovoljna
Utrujena, a zadovoljna

Dami Zupi šteje 43 let, kolesari pet let, udeležuje se zahtevnih vzdržljivostnih preizkušenj doma in na tujem, predvsem na Hrvaškem. »Še zdaj se spomnim, ko sem šel pred leti s prijatelji na nedeljsko kolesarsko rundo in so mi rekli, poglej tam, to je pa Alojz Poglavc, Lojz Lokomotiva. Gledal sem ga z velikimi očmi,« se Dami spominja, kako je spoznal svojega kolesarskega partnerja, s katerim sta po koncu karantene in prepovedi gibanja med občinami obkrožila državo. Alojz Poglavc je legenda kolesarstva, šteje 49 let, dvakrat je slavil na izjemno zahtevni preizkušnji Dirka okoli Slovenije.


Zbrala spremljevalno ekipo


»Že dve leti sem razmišljal, da bi kolesaril okoli Slovenije. Zdaj je bilo to še bolj aktualno. Zato sem 30. aprila obudil idejo in zvečer Alojzu poslal SMS. Po 15 minutah je odgovoril, da gre z mano,« se Dami spominja začetka akcije, ki je v naslednjih dneh dobila veliko podpornikov in somišljenikov. »Alojz je rekel, da bo poskušal dobiti še en kombi, da nam bo lažje. Projekt, ki je nastal spontano v zgolj tednu dni pred startom, je bil izpeljan popolno. V najini spremljevalni ekipi so bili Matej Brulc, Žiga Anžlovar, Miran Goleš, Andrej Matič, Boris Praznik, Borut Dvornik ter Aljaž Bratkovič, svoje zadolžitve so opravili nad pričakovanim. Ravno tako so k uspešni realizaciji prvega tovrstnega kolesarskega projekta pri nas občutno pripomogli sponzorji, zraven je bil uradni fotograf dogodka Andrej Matič,« poudari Dami, ki se je z Alojzom odločil, da če že takole vozita, bo to imelo dobrodelen namen. »V sodelovanju z Lions Trebnje in tamkajšnjo enoto CSD bodo sredstva podarjena družini, ki to resnično potrebuje,« poudari Dami. Zbranih je bilo več kot 1000 evrov.

Podpore ni manjkalo.
Podpore ni manjkalo.

Trije postanki


»Denar so prispevali tako kolesarji, ki so z nama vozili del trase, kot podporniki, ki so nama v prenekaterem slovenskem kraju pripravili sprejem. Veliko dobrih ljudi smo spoznali na poti,« poudari Dami, ki je z Alojzom sedel na kolo minuli petek, v nedeljo nekaj po 17. uri pa sta pripeljala nazaj v Novo mesto. Prevozila sta 1225 kilometrov, in premagala 14.640 višinskih metrov. Porabila sta 54 ur in 28 minut, najvišja točka na progi je bil Vršič (1611 metrov nad morjem), od tega sta bila na kolesu 45 ur in 6 minut. V povprečju sta vozila s hitrostjo 27,2 km/h, najvišja izmerjena hitrost pa je znašala 79,9 km/h.

Poskrbeli so, da nista bila lačna.
Poskrbeli so, da nista bila lačna.

»Na vsej poti sva imela dejansko tri postanke, dvakrat za kosilo. Za eno uro pa sva se ustavila v nedeljo zjutraj, ko sva prišla s Černivca v Godovič, pet zjutraj je bilo, temperatura je padla na 3,7 stopinje Celzija. Zeblo naju je. Uro in deset minut sem počival v kombiju in se grel v spalni vreči. Alojz mi je kolegialno odstopil mesto v kombiju, on pa se je v spalno vrečo ulegel ob avto,« pojasnjuje Dami. Verjetno pa so vsi zbrani v tej odpravi poleg dobrodelne note poskrbeli še za en rekord: težko bi našli kako ekipo, ki je v tako kratkem času tako optimalno izvedla tako odpravo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije