VIRUS NAPADEL NAŠE OTROKE

Na ventilatorju komaj mesec dni star dojenček, ponekod že ukinjajo necovidne ambulante

V bolnišnicah dvokratni porast zaradi covida in respiratornih obolenj hospitaliziranih otrok.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na pediatrični kliniki v UKC Ljubljana raste število otrok, ki zaradi covida in drugih respiratornih obolenj potrebujejo intenzivno nego. Namestnik predstojnika pediatrične klinike UKV Ljubljana Matjaž Hofman je dejal, da je trenutno na otroški kliniki 99 otrok, še 45 jih je naročenih za sprejem.

V novomeški bolnišnici medtem poročajo, da imajo pediatrični oddelek že čisto poln, zato specialistične pediatrične ambulante ukinjajo.
 

Bistveno več sprejemov na otroško kliniko zaradi RSV


V zadnjih 14 dneh je sprejemov na otroško kliniko bistveno več. »Ker so bile šole in vrtci zaprti, se virusi niso mogli prenašati med otroki. Zdaj pa se veselo prenašajo, kar za nas pomeni veliko več zelo bolnih otrok. Gre za respiratorni sincicijski virus (RSV), ki ogroža predvsem otroke, mlajše od 12 mesecev oz. treh mesecev zaradi velikosti dihalnih poti, in sicer zaradi velikosti dihalnih poti, pa tudi dojenčke s pridruženimi boleznimi, kot so prirojene srčne napake, in otroke, ki so prezgodaj rojeni,« pravi Hofman.

image_alt
Na pediatrični porast hospitaliziranih otrok, zato bodo omejili nekatere programe


Medtem ko so prej sprejeli do 15 otrok na dan, jih zdaj sprejemajo preko 30. Na intenzivni enoti so trenutno hospitalizirani štirje otroci, ki potrebujejo mehanično ventilacijo, vsi drugi pa potrebujejo predvsem terapijo s kisikom in infuzijsko zdravljenje, predvsem simptomatsko terapijo. Na kliniki sta trenutno dva na koronavirus pozitivna otroka. »Prvi, nekaj več kot mesec dni star dojenček, je mehanično ventiliran, a verjetno predvsem zaradi okužbe RSV. Drugi pa je 12-letnik, ki ima v osnovi onkološko bolezen. Oba bomo zdravili z dodatnimi biološkimi zdravili.« Hofman je še dejal, da za zdaj skušajo z obstoječim kadrom zdravnikov in zdravstvene nege ohranjati vse programe, vključno z elektivnim programom, sprejemom in pregledi v ambulantnem traktu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije