GROZI OMIKRON

V bolnišnicah spet zaganjajo prekinjene programe

Ob upadu števila covidnih bolnikov bolnišnice napovedujejo ponoven začetek izvajanja začasno prekinjenih programov.
Fotografija: Bolnišnica Jesenice FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bolnišnica Jesenice FOTO: Voranc Vogel

Število hospitaliziranih na covidnih oddelkih slovenskih bolnišnic že nekaj časa upada. Ob tem so iz nekaterih bolnišnic za STA sporočili, da načrtujejo ponoven začetek izvajanja programov, ki so jih zaradi premeščanja kadra na covidne oddelke začasno ukinili. Bolnišnice se ob tem pripravljajo na porast hospitaliziranih zaradi različice omikron.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana oskrbo potrebuje 206 covidnih bolnikov, od tega 83 intenzivno zdravljenje. S sistemom telemedicine pa spremljajo še 29 pacientov. Povprečna starost bolnikov na navadnih covidnih oddelkih znaša 70 let, na intenzivnih pa 58 let. Na navadnih oddelkih je od 123 bolnikov polno cepljenih 34 oziroma 27,6 odstotka bolnikov. Na intenzivnih oddelkih pa je od 83 bolnikov polno cepljenih pet bolnikov oziroma šest odstotkov.

image_alt
To so zadnji podatki o okuženih: krivulja se obrača navzgor

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v petkovi izjavi pojasnila, da vzporedno z obravnavo bolnikov s covidom 19 v največji možni meri teče tudi obravnava ostalih bolnikov. »Ti bolniki so dosti čakali in moramo tudi zanje poskrbeti, saj se njihovo stanje ne sme poslabšati. V ambulantnem delu pregledamo od 4000 do 5000 ljudi dnevno. V velikem pogonu torej poteka tudi necovidna dejavnost, ki jo bolniki potrebujejo,« je dodala.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice (SB) dr. Franca Derganca Nova Gorica Dunja Savnik Winkler je sporočila, da s koncem leta odhaja ves prerazporejeni kader iz zunanjih ustanov. obsega programa dela do konca leta še ne bodo povečevali, v začetku januarja pa bodo obseg dela povečali za en operativni program na dan.

S Klinike Golnik so sporočili, da so v zadnjih mesecih so na kliniki nekoliko zmanjšali ambulantno dejavnost, ki jo bodo, kot napovedujejo, po novem letu ponovno okrepili. Ob tem dodajajo, da se bodo na napovedan porast covidnih bolnikov odzvali tako, kot so se že doslej.

V SB Novo mesto so pojasnili, da število covidnih bolnikov za zdaj ne omogoča izvajanje rednih programov v večjem obsegu. Elektivni nenujni programi tako še vedno ostajajo zaprti. Ob tem v novomeški bolnišnici zagotavljajo, da imajo izdelan načrt za različne različice koronavirusa, tudi omikron.

V SB Murska Sobota so za STA navedli, da v bolnišnici izvajajo operativne posege s stopnjo nujnosti zelo hitro ter ambulantne storitve s stopnjo nujnosti zelo hitro in hitro. Operativnih posegov s stopnjo nujnosti hitro in redno pa trenutno ne izvajajo, so pojasnili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije