UPRAVA ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

V 1979 dogodkih zaradi neurij je posredovalo 451 gasilcev in vojska

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so zaradi posledic neurja popolne zapore cest na Primorskem.
Fotografija: Gasilci odstranjujejo drevo, ki je padlo na cesto. Šentpavel pri Domžalah. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Gasilci odstranjujejo drevo, ki je padlo na cesto. Šentpavel pri Domžalah. FOTO: Leon Vidic, Delo

Na upravi za zaščito in reševanje so od ponedeljka zvečer, ko so neurja z močnim vetrom, točo, udari strel in poplavami zajela Slovenijo in se nadaljevala ves torek, zabeležili 1979 dogodkov. Posredovali so gasilci iz 451 gasilskih enot. Pri odstranjevanju posledic neurja so pomagale tudi komunalne službe in 102 pripadnika Slovenske vojske.

Podrta drevesa ogrožajo prometno infrastrukturo in objekte, ponekod je motena oskrba z elektriko, meteorna voda in podtalnica zalivata objekte in ceste, pojavljajo se zemeljski plazovi.

Zaradi intenzivnih in dolgotrajnih neviht z nalivi so naraščali posamezni hudourniški vodotoki v večjem delu države in se razlivali. Več udarov strel je povzročilo požare.

Po do zdaj zbranih podatkih so zabeležili 1979 dogodkov v regijskih centrih Brežice (19), Celje (512), Kranj (167), Ljubljana (235), Maribor (381), Murska Sobota (284), Nova Gorica (176), Novo mesto (5) Postojna (48), Ptuj (56), Trbovlje (22) in Slovenj Gradec (74).

image_alt
Požrtvovalni gasilci brez prestanka na terenu, prekrivajo razkrite strehe

image_alt
Huda neurja: na pomoč prihaja Slovenska vojska

Popolne zapore cest

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so zaradi posledic neurja popolne zapore cest na Primorskem, in sicer na relacijah Dolenja Trebuša–Spodnja Idrija pri Gorenji Kanomlji zaradi podrtih električnih drogov, zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Dolenja Trebuša–Čepovan. Prav tako so zaprte ceste Čepovan–Most na Soči in Čepovan–Lokve ter Železniki–Podbrdo pri odcepu za Spodnjo Sorico.

Danes dopoldne bodo padavine postopoma ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo. Popoldne bodo nastajale plohe in nevihte. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, popoldne bo oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje.

V četrtek bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah in dolinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, v mraziščih Notranjske ter v nekaterih alpskih dolinah okoli 5, ob morju 14, najvišje dnevne pa od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj. V petek bo sončno in še nekoliko topleje. V soboto bo dopoldne sončno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne plohe ali nevihte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije