TV SLOVENIJA

Utrip Jožeta Možine dviga prah: Fajonova o sramoti, novinar ji sporoča, da RTV ni njena

Vodstvo RTV Slovenija poudarja, da podpira novinarje in odgovorne urednike, ki si kljub pritiskom prizadevajo za uredniško neodvisnost.
Fotografija: Jože Možina. FOTO: Tomi Lombar, Delo 
Odpri galerijo
Jože Možina. FOTO: Tomi Lombar, Delo 

Dr. Jože Možina je z zadnjo oddajo Utrip na TV Slovenija, ko je objavil pričanja preživelih prič tragičnih dogodkov v Dražgošah, poskrbel za veliko vznemirjenja v javnosti. Tako je predsednica SD Tanja Fajon na twitterju zapisala: »Javni servis = vladni servis Sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ni deluje več v javnem interesu.«

Možina se je na njene besede že odzval in zapisal (nelektorirano): »Vi niste javni interes, vaš grob politični napad/sramotenje novinarja RTV razgalja vašo strašljivo protidemokratično dvoličnost, ki ne bo brez posledic, a ne SophieintVeld? Naj vam bo jasno, RTV je javna ne vaša. In ne bo popuščanja, ko gre za svobodo medijev in resnico«.

Vodstvo RTV Slovenija obsoja poskuse rušenja uredniške neodvisnosti

»Glede na javne pozive družbene in politične javnosti ter posameznih politikov, ki zaradi novinarskega dela zahtevajo sankcioniranje vodstva javne televizije in nekaterih novinarjev ter urednikov, kot so Erika Žnidaršič, voditeljica oddaje Tarča, Boštjan Kogovšek, urednik oddaje Tarča, dr. Jože Možina, avtor zadnje komentatorske oddaje Utrip, Jadranka Rebernik, v. d. odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija, ter drugih sodelavcev v informativnem programu, je vodstvo TV Slovenija dolžno zaščititi zaposlene in uredniško avtonomijo javne televizije.«

Grožnje, žalitve in napade razumejo kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk.

Jože Možina. FOTO: Tomi Lombar, Delo 
Jože Možina. FOTO: Tomi Lombar, Delo 

Vodstvo RTV Slovenija in vodstvo TV Slovenija podpira novinarje in odgovorne urednike, ki si kljub pritiskom prizadevajo za uredniško neodvisnost. Žalitve, grožnje in napadi se v zadnjem času posebej intenzivno, organizirano pojavljajo ne samo na družabnih omrežjih, ampak tudi v posameznih medijih. Tovrstne objave vidijo kot poskus blatenja ugleda RTV Slovenija in ogrožanje njene neodvisnosti.

Preberite še: 

image_alt
To je reakcija Erike Žnidaršič, ko je zagledala oddajo, ki se je predvajala namesto Tarče

Poudarjajo, da je v Sloveniji treba okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva, ob tem pa ne smemo dopustiti, da se v naši državi izgubijo demokratične vrednote.

Poslanec SD o »zlonamerni reinterpretaciji zgodovinskih dejstev«

Na oddajo Utrip se je v odprtem pismu generalnemu direktorju RTVS Andreju Grah Whatmoughu in v. d. direktorju TV Slovenija Valentinu Arehu odzval tudi poslanec SD Marko Koprivc. Po njegovi oceni so bili gledalci sobotnega Utripa priča »zlonamerni reinterpretaciji zgodovinskih dejstev«.

Ob tem je Koprivc opozoril še, da je Možina, ki je v prispevku med drugim našteval, koga od politikov ni bilo na osrednji spominski slovesnosti ob 80. obletnici dražgoške bitke, navedel tudi Fajonovo. Pri tem pa ni pojasnil, da je bila takrat v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. Ob koncu pisma je Graha Whatmougha in Areha pozval, naj si vodstvo RTVS prizadeva za ohranjanje profesionalnega in spoštljivega novinarstva na javni radioteleviziji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije