PRIPRAVE NA PUST

Ustrelil s kanonom, da so šipe žvenketale (FOTO)

V Mozirju so se že začeli pripravljati na pust. Začelo se je natanko ob 11. uri in 11 minut.
Fotografija: Škof Martin in mozirski kletar Mihael sta odprla sodček blagoslovljenega vina. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Škof Martin in mozirski kletar Mihael sta odprla sodček blagoslovljenega vina. FOTO: Jože Miklavc

Kulturno-etnografsko društvo Pust Mozirski se je po februarskih pustnih štorijah in poletni tradicionalni golažijadi spet prebudilo in sklicalo svoje pustne maske, ansambel Boj se ga ter pustnega župana Draga Poličnika, ki je s seboj z Rečice ob Savinji pripeljal tudi pustno princeso Hano Selišnik. Visoko gospodo je v trg Prassberg z bleščečo konjsko vprego pripeljal tradicionalni furman zgornjesavinjskih konjerejcev Tonček Puncer - Levc iz Lok.

Dvorjani Pusta Mozirskega. FOTO: Jože Miklavc
Dvorjani Pusta Mozirskega. FOTO: Jože Miklavc
V nov pustni čas, ki se je začel 11. novembra, 105 dni pred uradnim pustom, ki bo naslednje leto 25. februarja, so veljaki Pusta Mozirskega ob 11. uri in 11 minut pripeljali novo pustno princesko. Devetnajstletna dijakinja srednje gostinsko-turistične šole v Celju je polepšala vrste druščine Pusta Mozirskega, ki se je tako že začel pripravljati na vragolije in tradicionalni pustni žur. Ob začetku slovesnosti pri gostilnici Grabnček (ob bančni luknji tamkajšnje banke) je prvi kanonar Andrej Parašuh - Džeda ustrelili z znamenitim mozirskim kanonom, da so žvenketale šipe. Novi glasogovornik gospod Konrad Vrbovški Bojan Štrukelj pa je oznanil, da donedavni dosmrtni pustni župan Poličnik spet prevzema svoje pustno žezlo.

Kot običajno se je zbralo precej ljudi. FOTO: Jože Miklavc
Kot običajno se je zbralo precej ljudi. FOTO: Jože Miklavc
Ker ob takšnem dogodku ne sme manjkati dobra postrežba, so imenitni trški gospodi postregli v Džedovi terenski Kuhni Parašuh ter jim nalili vinca Mihaela Fajfarja, tamkajšnjega trškega viničarja, viteza vina evropskega pokolenja in edinega skrbnika potomke najstarejše trte v Mozirskem gaju. Vinski mošt je po starih šegah prepustil škofu Martinu (Leopoldu Mikeku), ki je pred množico opravil blagoslov. Zbrane je nagovoril tudi mozirski podžupan Jože Jelen, ki je obljubil, da bo tudi Občina Mozirje še naprej podpirala to in podobne prireditve, ki so lahko v ponos kraju in občanom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije