USTRAHOVANJE

Ustrahovanje na osnovni šoli: pred nasilnežem se je zaklenila v učilnico

Objavljeno 12. junij 2019 17.43 | Posodobljeno 12. junij 2019 17.43 | Piše: Špela Kuralt

Osnovno šolo ustrahujeta učenec in njegov oče. Starši napovedujejo, da bodo otroke pustili doma.

Starši napovedujejo, da otrok ne bodo več pustili v šolo. FOTO: Špela Kuralt
LJUBEČNA –  Na Osnovni šoli Ljubečna v Mestni občini Celje se tri leta ukvarjajo z dečkom, ki ima vedenjske težave. Policija obravnava več primerov vrstniškega nasilja na tej šoli, da je mera polna, pa se je v zgodbo vpletel tudi njegov oče. Ta je že nekajkrat pridivjal v šolo ter grozil otrokom in zaposlenim.

image
Ravnatelj Martin Grosek FOTO: Špela Kuralt
Starši menijo, da se je ravnatelj Martin Grosek odzval prepozno, prvega očetovega rohnenja po šoli sploh ni prijavil policiji. Grosek z dopisi dokazuje, da je o neprimernosti vedenja učenca in tudi njegovega očeta obveščal Center za socialno delo (CSD) Celje. Starši naj bi CSD v prihodnjih dneh poslali peticijo, s katero zahtevajo, da učenca prestavijo na drugo šolo ali v drug zavod. V nasprotnem primeru na OŠ Ljubečna ne bodo več poslali svojih otrok.

»Vsak dan je nekaj. Od štirih ur pouka je pri treh urah neka drama. Ta fant žali druge, jih zmerja, tudi učiteljice. Uničuje stvari drugih otrok. Enemu je recimo vzel očala in jih polulal! Ko se mu kdo upre ali njemu kaj naredi, pa mali pokliče očeta,« je opisala mama enega od učencev OŠ Ljubečna. Vrstniško nasilje obravnavata tako policija kot CSD, vendar napredka ni.

Grosek poudarja, da prešolanje ni možno: »To bi bilo možno le, če bi soglašali starši in bi ga druga šola vzela.« Fant je bil že v enem izmed vzgojnih zavodov, a so od takrat stvari še slabše, ugotavljajo tako starši kot ravnatelj.
 

Divjal po šoli


O vrstniškem nasilju je ravnatelj obveščal CSD. Da je fant deklici grozil, da jo bo ubil, da je kurba, da je nekemu fantu govoril, da je prašič, da ga bo zlomil, narezal, ga s šolsko gobo mazal po obrazu, spotikal po hodniku …

image
Starši napovedujejo, da otrok ne bodo več pustili v šolo. FOTO: Špela Kuralt
Grosek pravi, da so mu izrekli tri vzgojne ukrepe in da je šola naredila vse, kar je lahko, da pa postopek na CSD očitno še ni izpeljan do konca: »Zaradi tega otroka nisem videl velike ogroženosti. Stvari so se dogajale na verbalni ravni, največji dve smo s starši predebatirali, naredile so se prijave, vsi so bili vključeni tudi na CSD. Dogajanje z očetom pa sem prijavil na policijo.«

Čeprav je oče že novembra divjal po šoli in so starši o tem sami obvestili policijo, pričakovali so, da bo to storil tudi ravnatelj, je šola policijo v zadnjem mesecu še večkrat klicala. Oče je namreč kar dvakrat prišel »naredit red«. Poleg ravnatelja je prijavo dal tudi učenec, ki ga je dečkov oče prijel za roko, se drl nanj in mu rekel, naj gre z njim na stranišče: »Ker nisem vstopil, mi je rekel, da se lahko dobiva po šoli, da bo razbil mene in še mojega očeta.«

Šola je ustrahovana, pove mamica: »Ob enem od takih izpadov se je učiteljica s svojim razredom zaklenila v učilnico. Punčke so bile čisto na tleh.« Starši ne morejo razumeti navedb vodstva šole, da so vse možnosti izčrpane. Sprašujejo se, kako je možno, da šole ne morejo zakleniti.

Ravnatelj trdi, da je šola že zaklenjena, da so namestili kljuke, ki omogočajo odpiranje le od znotraj.

S Policijske uprave Celje so nam potrdili, da se z zadevo ukvarjajo že dolgo.

Na vprašanje, kako je možno, da smo vstopili brez težav, nam je odgovoril: »Ker je taka dinamika. Mogoče sem šel prej ven ali pa kdo drug. Moram urediti z dežurnim učencem.« Zakaj sploh imeti dežurnega učenca, če imaš take izkušnje z enim od staršev, ob tem pa tudi ministrstvo opozarja, da je »osnovna naloga učencev, da sodelujejo pri pouku, naloga šole pa, da vzpostavi varno šolsko okolje«?

Grosek pravi, da gre pri dežurnih učencih za vzgojni moment. Na vprašanje, ali niso zadnji dogodki pokazali, da bi morda imeli raje varnostnika in šolo zaklenjeno, pa Grosek pravi, da to ni rešitev: »Če bomo šli v to smer, bomo imeli vojašnice namesto šol.« Občina Celje tovrstnim ukrepom ni naklonjena, a so sporočili, da so »v okviru razpoložljivih možnosti« pripravljeni pomagati tudi z varnostnikom.

S Policijske uprave Celje so nam potrdili, da se z zadevo ukvarjajo že dolgo, od staršev so dobili dve prijavi, prav tako so bili prek CSD seznanjeni z dogajanjem aprila in lani jeseni. Neposredno prijavo ravnatelja so dobili v zadnjem mesecu.

Policija je po zadnji prijavi zoper očeta izvedla hitri postopek z odločbo, o primerih vrstniškega nasilja – a je treba poudariti, da je bil deček včasih tudi sam žrtev nasilja – pa so s poročilom seznanili tožilstvo. Kot so še dodali, so se prav ta teden srečali s starši žrtev: »Sprejeli smo odločitev, da bomo ustanovili multidisciplinarno skupino s predstavniki šole, CSD, staršev in policije, da se nasilna dejanja zajezijo.« 
Deli s prijatelji