ŠOKANTNI PLAKATI

Ustrahovani Krek, Beovićeva in Kacin: nove grožnje zdravstveni stroki

Policija preiskuje napise, ki vidne predstavnike zdravstva označujejo za morilce slovenskega naroda.
Fotografija: Milanu Kreku vsakič, ko pride iz stavbe Nijz, nekdo sledi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Milanu Kreku vsakič, ko pride iz stavbe Nijz, nekdo sledi. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Ljubljani in Novem mestu so se v zadnjih dneh pojavili grozeči napisi, ki nekatere vidnejše predstavnike zdravstvene stroke v boju z epidemijo covida 19 označujejo za morilce slovenskega naroda. Na policiji so za STA potrdili, da okoliščine že preverjajo in bodo po vseh znanih dejstvih ustrezno ukrepali.

Po poročanju medijev so se na semaforju ob Šmihelskem mostu v Novem mestu, v neposredni bližini Kulturnega centra Janeza Trdine in dela občinske uprave na Seidlovi, ponoči pojavili plakati s podobo direktorja Nacionalnega urada za javno zdravje (Nijz) Milana Kreka, pod sliko pa je bil napis »Morilec slovenskega naroda.«Policijska uprava Novo mesto je za STA potrdila, da so tamkajšnji policisti že v četrtek zaznali pojav plakatov oziroma letakov na javnih mestih in takoj začeli preiskavo in ugotavljanje vseh okoliščin. O tem so obvestili tudi novomeško občino, ki bo poskrbela za odstranitev teh napisov.

Krek je bil sicer že v preteklosti tarča groženj in nadlegovanj. Direktor Nijz je poleti napovedal močan drugi epidemični val, zaradi tega pa je bil deležen kar nekaj groženj, je dejal v nedavnem intervjuju za STA.


Kreku nenehno nekdo sledi


Zadnjo grožnjo s smrtjo je dobil v petek, poleg tega mu vsakič, ko pride iz stavbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nekdo sledi, pravi. Ob tem pa opozarja, da ni Nijz tisti, ki sprejema ukrepe, pač pa je Nijz del svetovalne skupine, ki predlaga politiki strokovne ukrepe. Nijz ji posreduje aktualne epidemiološke podatke.

V javnosti je precej odmeval tudi dogodek iz konca novembra, ko je glasbenik Zlatan Čordić Zlatko skupaj še z eno osebo na ulici sledil Kreku in ga posnel med tem, ko mu je zastavljal vprašanja o ukrepih proti epidemiji, video pa nato objavil na svojem facebook profilu. Pri Nijz so dogodek ostro obsodili in ga prijavili pristojnim organom, Čordić pa se je Kreku že opravičil.


Tarče grozečih napisov tudi Beovićeva, Rozman in Kacin


Kot so za STA potrdili pri ljubljanski policijski upravi, so se podobne nalepke in napisi kot v Novem mestu pojavili tudi v prestolnici. Policija okoliščine trenutno še preverja, in ko bodo zbrali dovolj informacij, bodo ustrezno ukrepali.

Tarče napisov v Ljubljani so med drugimi vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje skupine Bojana Beović, direktor Univerzitetne klinike Golnik Aleš Rozman in vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin.

Rozman je sicer že pred časom potrdil, da že več mesecev na elektronski naslov prejema sramotilna in tudi grozilna sporočila. Po njegovih besedah gre za anonimne pošiljatelje, sporočila pa so poslana več naslovnikom hkrati.

Zdravniška zbornica Slovenije je sicer že v nedeljo, 6. decembra, ostro obsodila vsakršne grožnje, ki so jih deležni nekateri izpostavljeni zdravniki, kot sta Beovićeva in Krek. Takšna ravnanja so po mnenju zbornice nesprejemljiva, zato pričakujejo, da policija odločno ukrepa in čim prej izsledi storilce. »V teh težkih časih, ko se vsi moramo prilagoditi na spremenjene življenjske razmere, so grožnje zdravnikom, ki se po najboljših močeh trudijo za hudo bolne ljudi, zelo boleče in nerazumljive. Zato ponovno pozivamo k strpnosti in prebivalce prosimo, da se vzdržijo vsakršnih dejanj ustrahovanja in nasilja, saj ta ne sodijo v demokratično družbo,« so zapisali na svoji spletni strani.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas